Göçmen kuşların yuvası oldu: Volkanik oluşum Haydarlar Gölü

Hatay’a yaklaşık 74 kilometrelik bir mesafede bulunan ve Hassa ilçesinde bulunan Haydarlar Gölü, göçmen kuşlara yuva olmaya başladı. Volkanik bir oluşum olarak dikkat çeken Haydarlar Gölü, kışın papatya açmasıyla da ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

SEYAHAT 25.03.2021, 13:52 26.03.2021, 09:30
Göçmen kuşların yuvası oldu: Volkanik oluşum Haydarlar Gölü

Hatay’ın Hassa ilçesine yaklaşık 7 kilometrelik bir mesafede bulunan Haydarlar Gölü, göçmen kuşlara ev sahipliği yapmaya başladı. Her mevsim bambaşka bir güzelliğe sahip olan göl, volkanik oluşumu ve özellikle bahar aylarından itibaren papatya çiçeklerinin açmasıyla, renkli bir doğallığa kavuşuyor. Bölgeye batağan, sakar meke ve ak balıkçıl gibi ilginç ve farklı türde 20 farklı kuş geliyor.

Kuruma tehlikesine karşı su takviyesi yapılıyor

Yüzeyi su papatyalarıyla kaplanan ve farklı bir güzelliğe de yaz aylarında bürünen Haydarlar Gölü,  Amanos Dağları'nın eteklerinde kayaların arasında bulunmasıyla farklı özellikleri bünyesinde bulunduruyor. Çevresinde ağaçlı ve sazlıklı bir bitki örtüsü bulunduran Haydarlar Gölü, kuruma tehlikesine karşı uzmanlar tarafından su takviyesiyle korunuyor.  Bitkisel yapısı nedeniyle göçmen kuşların uğran alanı haline gelen Haydarlar Gölü, cazip bir yaşam habitatı sunuyor.


 

Gölün Hatay için önemi büyük

Yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği Haydarlar Gölü, Hatay Tabiatı Koruma Derneği tarafından da koruma altında. Gölde çevresel projeler yürütmeye başlayan dernek, ayrıca göçmen kuşları gözlemleyerek onları kayıt altına alıyor. Amik Ovası çevresinde bulunan göl hakkında dernek başkanı Abdullah Öğünç, bölgedeki canlanmayla beraber gölün çok sayıda yeni kuş türüne yaşam alanı olmaya başladığını söyledi.



Öğünç, bünyesinde birçok doğal ve kültürel zenginlik bulunduran gölün Hatay ili için de önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Hatay’ın bünyesinde bulunan barajlar ve göllerle beraber adeta bir kuş cenneti haline geldiğini söyleyen Öğünç, gölün AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman'ın desteğiyle beraber çevre düzenlemesine girdiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)