Merkel'den Türkiye açıklaması: 'İstanbul Sözleşmesi, AB üyeliği, Doğu Akdeniz...'

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis’te gerçekleştirdiği konuşmasında, düzenlenecek olan AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye ve AB ilişkileri, Doğu Akdeniz gibi konuların ele alınacağını açıkladı.

GÜNDEM 25.03.2021, 13:59 26.03.2021, 11:42
Merkel'den Türkiye açıklaması: 'İstanbul Sözleşmesi, AB üyeliği, Doğu Akdeniz...'

Federal Meclis’te açıklamalarda bulunan Almanya Başkanı Merkel, AB Liderler Zirvesi’nde ele alınacak konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

“Avrupa’nın çevresinde de ihtilaf bulunuyor”

Yaptığı konuşmada Avrupa’nın çevresinde, Suriye, Kuzey Afrika ve Ukrayna’da olduğu gibi çok fazla anlaşmazlığın bulunduğunu belirten Merkel, Avrupa Birliğinin refahının, huzurunun ve gelişiminin, AB üyesi olmayan komşularla olan ilişkilerin gelişmesiyle mümkün olduğuna dikkat çekti. Ayrıca bu durumun özellikle Almanya’nın çok yönlü ilişkiler içerisinde olduğu Türkiye için geçerli olduğuna vurgu yapıldı. 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell’in, bu anlamda çok yönlü ilişkiler konusunda önemli bir rapor hazırladığını belirten Merkel, Doğu Akdeniz konusunda da önemli değerlendirmeler yaptı.

“Doğu Akdeniz’de yeniden diyaloğa yönelmek sevindirici”

Son zamanlarda Yunan ve Kıbrıs bölgelerinde kışkırtmaya yönelik faaliyetlerden sonra Türkiye’nin, Doğu Akdeniz’de gerilimi azaltma çabaları ve Yunanistan ile diyaloğa yönelmesinin sevindirici olduğunu söyleyen Merkel, Kıbrıs’ın geleceği konusunda yapılacak 5 artı 1 görüşmelerinin BM yönetiminde süreceğini açıkladı.

Yapılacak AB Liderler Zirvesinde, bu bölgedeki gerilimin azalması konusunda işbirliği konusunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini konuşacaklarını belirten Merkel, Türkiye’nin yalnızca NATO müttefiği değil, AB’nin komşusu ve dış sınırında bulunan en kalabalık nüfusa sahip ülkesi olduğunu söyleyerek stratejik önemine dikkat çekti.

“Almanlar ve Türkler arasında yakın ilişkiler var”

Türkler ve Almanlar arasında özel bir ilişki olduğuna vurgu yapan Merkel, Almanya’da uzun yıllardır çok fazla sayıda Türk’ün yaşadığını belirtti.

“İstanbul Sözleşmesi kararı üzücü”

Türkiye’deki gündemle ilgili de konuşan Merkel, Türkiye’nin hukuk devletinin gereği olan standartla uymasını beklediklerini belirtirken İstanbul Sözleşmesinden ayrılma kararının üzücü bir sinyal olduğuna vurgu yaptı.

“Türkiye ile ortak çıkarlarımız var”

İkili ilişkilerde diyaloğun önemine dikkat çeken Merkel, suskunluğun bir işe yaramadığını, AB ve Türkiye arasında yüksek düzeyde diyalogların tekrar başlaması için görüşüleceğini belirtti. Türkiye ile birçok konuda ortak çıkarları olduğunu aktaran Merkel, göçmen konusunun neden olduğu zorlukların bunlardan biri olduğunu ve bu problemlerin Türkiye ile çözülebileceğini ifade etti. Bu kapsamda 5 yıl önceki Türkiye - AB mutabakatının geliştirilmesinin gerekli olduğunu ifade eden Merkel, bu mutabakata yönelik eleştirilerin de farkında olduklarını dile getirdi.

“Aşı üretiminin devamı önemli”

Avrupa’da Covid-19’a karşı aşı üretiminin ihtiyacına dikkat çeken Merkel, “Avrupa’da üretimin sağlanması oldukça önemli. İngiltere, yalnızca Büyük Britanya için üretirken, ABD aşıları ihraç etmemeyi tercih ediyor. Bu sebeple uzun vadede Avrupa’da aşı üretimi önemli.” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)