Asırlardır su üzerinde yaşıyorlar: İşte nedeni...

Batı Afrika ülkelerinden Benin'de, 17'inci yüzyılda kölelikten kaçan insanların su üzerinde inşa ettiği Ganvie köyü, bugün Benin'de turistler tarafından en fazla ziyaret edilen mekanların başında geliyor.

SEYAHAT 21.04.2022, 20:40
Asırlardır su üzerinde yaşıyorlar: İşte nedeni...

Yaklaşık olarak 30 bin kişinin ikamet ettiği, Nokoue Gölü üzerinde konumlanan köye, ülkenin en büyük kenti Kotonu'dan yaklaşık olarak 30 dakika süren sandal yolculuğunun ardından ulaşılabiliyor.

Göl üzerinde bazı yerlerde kara parçaları olduğu görülürken, günlerinin büyük bölümünü kayıklar üzerinde geçiren halk 'su insanları' olarak nitelendiriliyor. 

Afrika'nın Venedik'i

'Afrika'nın Venedik'i' ismiyle ünlenen köyde halk, geçiminin büyük kısmını balıkçılıktan sağlıyor.

Kilise, cami ve okul gibi yapıların yer aldığı köyde, halk yaşamlarına asırlardır su üzerinde devam ediyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, Avrupalılara köle olarak satılmamak amacıyla 17'inci yüzyılda Dahomey ve Fon krallıklarının ordularından kaçan Tofinu kabilesi, gölün mukaddes sayılması ve ordunun dini sebeplerle suya girmemesi sebebiyle Nokoue Gölü'nde uzun tahtalar üzerine evler yaptı.

Zaman geçtikçe büyüyen köy, bugün Benin'de turistlerce en fazla ziyaret edilen mekanların başında gelmesine ek olarak hikayesiyle de köleliğin karanlık tarihini gözler önüne seriyor.

"Hayatımız su üzerinde geçiyor"

Köy sakinlerinden Edmon Adissa, basın mensuplarına, uzun bir süredir köyde ikamet ettiğini dile getirerek, "Balıkçılık yapıyoruz. Kölelikten kurtulmak için buralara yerleştik. Her yıl çok sayıda turist buraya geliyor." diye konuştu. 

Leonard Teofil ise söz konusu adanın karaya yaklaşık olarak 4 kilometre mesafede olduğunu ve yaşamlarının su üzerinde geçtiğini kaydetti.

Yorumlar (0)