Uzmanlar uyardı: O vitaminin eksikliğinde Alzheimer riski artıyor

İngiltere'de yapılan uzun vadeli bir araştırmaya göre, D vitamini eksikliği olan bireylerde bunama riskinde yüzde 19-25 arasında bir artış gözlemlendi. Düzenli olarak D vitamini takviyesi alanlarda da Alzheimer riskinde yüzde 17 azalma, damar hastalığına bağlı bunama riskinde ise, yüzde 14 azalma kaydedildi. Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Eryiğit ise güneşten kaçılmaması gerektiğini vurgulayarak, “D vitaminini hep kalsiyum ve kemik gibi bilsek de özellikle gençlerin unutkanlığının en önemli sebeplerinden biridir. Bu yüzden D vitamini ile desteklemeliyiz” dedi.

SAĞLIK 20.04.2024, 14:46 Melina Ay
Uzmanlar uyardı: O vitaminin eksikliğinde Alzheimer riski artıyor

American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir araştırmaya göre, bazı hastaların 14 yıl boyunca sağlık durumları takip edilerek dikkat edilmesi gereken bir sonuçla karşılaşıldı. Araştırmaya göre, D vitamini eksikliğinden kaynaklanan 'demans' riskinin yüzde 19-25 arasında arttığı tespit edildi. Araştırma, hem Alzheimer hem de damar tıkanıklığına bağlı demans için geçerli olurken, uzun süreli D vitamini eksikliğinin bu durumlara sebep olabileceğini gösterdi. Kişilerin demansa karşı korunması için erken yaştan itibaren önlem almaları gerektiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Nazan Eryiğit, “Düzenli beslenme de önemlidir. Akdeniz diyeti yapın, yeşillikleri kullanın. Çünkü demans sadece D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaz. B12, folik asit yani üçünün birlikte alınmış olması lazım” ifadelere yer verdi.

“Yorgunluğun nedenleri…”

Demans riskinin yaş aldıkça giderek arttığını anlatan Uzm. Dr. Eryiğit, “D vitaminini hep kalsiyum ve kemik gibi bilsek de özellikle gençlerin unutkanlığının en önemli sebeplerinden biridir. Bu yüzden D vitamini ile desteklemeliyiz. Nörolojiyi en çok ilgilendiren konulardan biri unutkanlıktır. Yorgunluk, sürekli uyuma isteği, uyumaya rağmen vücutta ağrılar ve dinlenememe, dinlenmeden kalkma gibi durumlar D vitamin eksikliği belirtisidir. Türkiye, D vitamini açısından çok iyi bir ülke. Sürekli güneşimiz var fakat güneşlenmiyoruz. Güneşlenirken güneş kremi sürüyoruz. D vitamininin en önemli kaynağı direkt olarak güneşe temas etmektir. Koruyucusuz ve direk ten teması olmalı” ifadelerini kullandı.

“Akdeniz diyeti yapın”

Beslenme konusunda tüyolar veren Eryiğit, “Özellikle yağlı balıkları yemeliyiz. Belki de omega 3 takviyesi almalıyız ki onlarda D vitamini yoğun miktarda var. Düzenli beslenme de önemlidir. Akdeniz diyeti yapın, yeşillikleri kullanın. Çünkü demans sadece D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaz. B12, folik asit yani üçünün birlikte alınmış olması lazım” önerilerinde bulundu.

“Zehirlemeye yol açabilir”

D vitaminin yağda eriyen bir vitaminin olduğunu ve bazı durumlarda zehirlenmeye neden olacağını anlatan Eryiğit, “D vitamininin bilinçsiz şekilde kullanılması çok tehlikelidir. Doktoruna ölçüm yaptırmadan kesinlikle D vitamini takviyesine başlamasınlar. ‘Yeterli yere geldi’ demeden de vitamin takviyesi kesilmemelidir. Tedaviye ise kanda serum düzeyine bakarak karar veriyoruz” uyarısında bulundu.

“En az 45 dakika kalın”

Demanstan korunmak için vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Eryiğit, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Hem zihinsel hem de bedensel egzersiz çok önemlidir. Özellikle multivitaminlerin içerisinde yer alan D vitamini son derece düşük doz ve asla yeterli olmuyor. Hasta, ‘nasıl olsa ben bir kompleks vitamin alıyorum’ deyip doktora gitmiyor. ‘Ben zaten içiyorum’ diye düşünüp değerlerini ölçtürmüyor. Halbuki aldığı şey günlük tüketime bile yetmiyor. Unutkanlık çok önemli bir şikayettir. Genç yaş ya da yaşlı, hiç fark etmez varsa unutkanlığınız mutlaka nöroloji uzmanına başvurun. Lütfen güneşe biraz maruz kalın. Sadece elinizden yüzünüzden değil, kollarınızdan, bacaklarınızdan da D vitamini alın. Her gün en az 45 dakika güneşte kalın. Ama arada cam olmasın, direk temas istiyoruz.”

Yorumlar (0)