Uğur Şahin, neden "aşı olmadıklarını" açıkladı

BioNTech-Pfizer aşısının geliştiricileri Özlem Türeci ve Uğur Şahin, dünya genelinde yüzlerce milyon kişiye aşı sağlamalarına karşın ancak bugün aşı olabildi. Şahin, neden şimdiye kadar aşı olamadıklarını açıkladı.

SAĞLIK 30.05.2021, 14:56
Uğur Şahin, neden "aşı olmadıklarını" açıkladı

Covid-19 salgınına karşı etkili olabilen ilk aşıyı geliştiren ve aylar içinde yüzlerce ülkeye aşının gönderilmesini, yüzlerce milyon kişinin aşılanmasını sağlayan Özlem Türeci ve Uğur Şahin çifti, bugün aşı yaptırdılar.  

İlk aşıyı üretmelerinin ve uygulamalarının üzerinden aylar geçmesine karşın yeni aşı olabilen çift ve yanlarında çalışan 200 BioNTech-Pfizer çalışanı, bugün aşı oldu. 

Almanların aşılama politikası 

Aşı olduktan sonra kısa bir açıklamada bulunan Türeci-Şahin çifti, Almanya’nın sıkı sıkıya uyguladığı bir aşılama politikasının bulunduğunu ve hiçbir şekilde takvimin dışına çıkılmadığını belirtti. 

Şirkette 2 milyar doz aşı üretilmesine ve çiftin Almanya liyakat nişanına layık görülmesine karşın politikanın bu şekilde olduğunu belirten Şahin: “Çalıştığımız şirketin kanunları, ülkenin kanunlarına göre düzenlendi. Şimdiye kadar oldukça fazla aşı üretilmesine karşın kendi ürettiğimiz aşıları kendimize yapmamız yasaktı. Çünkü biz, aşıda öncelik listesinin dışındaydık ve Almanya’da böyle bir uygulamaya izin verilmiyor.”  



“Riske girmemiz yasak”

Şahin, sözlerine şu şekilde devam etti: “İster şirketin en üst kademesi olsun isterse en alt kademesi, şirkete girip çıkan kişilerin riske girmesi kesinlikle yasak. Özellikle yeni varyantların çıktığı şu dönemde herkes daha fazla dikkat etmek zorunda. 2021 senesi içindeki amacımız, 1,3 milyar doz aşı üretmek. Bu da yalnızca 7 gün 24 saat çalışma prensibi ile mümkün olabilir.” 

Yorumlar (0)