Türkiye de alarma geçti! Sağlık Bakanlığı'ndan 'maymun çiçeği' rehberi...

Sağlık Bakanlığı, 'Maymun Çiçeği' hastalığı için bir rehber hazırladı. Söz konusu rehberde bu virüsle temas durumunda ne yapılması gerektiği konusundan karantina koşullarına kadar ayrıntılı bilgiler yer alıyor. DSÖ, bu hastalık için geçtiğimiz günlerde 'küresel acil durum' ilan etmişti.

SAĞLIK 27.07.2022, 14:35 27.07.2022, 14:42
Türkiye de alarma geçti! Sağlık Bakanlığı'ndan 'maymun çiçeği' rehberi...

Avrupa başta olmak üzere dünyada yayılmaya devam eden maymun çiçeği salgınına karşı Sağlık Bakanlığı bir rehber hazırladı.

Rehberde maymun çiçeğinin; baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, ateş, şişmiş lenf nodları ve kızarıklık ile semptom gösterdiği bir kez daha anımsatıldı. 

Ağır vakalar görülebilir

2-4 hafta devam eden semptomlarının görüldüğü ve kendini kısıtlayan bir hastalık olduğu da raporda yer buldu. Fakat ağır vakaların da görülebileceği aktarıldı. 

Maymun çiçeğinin, çiçek hastalığı gibi olduğu raporda yer aldı. 

Raporda, “maymun çiçeği, çiçek hastalığından biraz daha az bulaşıcı ve daha az ciddi hastalığa yol açar” sözleri kullanıldı.

Çiğ ete dikkat!

Enfekte olan, az pişmiş ve çiğ hayvanların etleri ve enfekte hayvanların diğer ürünlerini yemek muhtemel bir risk olarak öne çıkıyor.

İnsandan insana bulaşma, cilt lezyonları ile direkt olarak bütünlüğü bozulmuş deri ya da ağız, burun, göz mukozalarıyla temas, enfekte kişiyle yakın temas, yakın dönemde cilt lezyonlarına temasta bulunmuş havlu ve yatak çarşafı gibi şeylerle temas yüzünden ortaya çıkabilir. Ayrıca enfekte olan anneden, plasenta yoluyla bebeğe geçebilir.

Cinsel yolla bulaşma riski var

Öte yandan bir diğer risk faktörü ise cinsel yolla bulaşma olarak değerlendiriliyor. Fakat ilişki esnasındaki yakın temas bulaşmanın sebebi olabileceğinden cinsel yolla bulaşma henüz netleşmemiştir.

Riskli temastan semptomların başlangıç zamanına kadar maymun çiçeğinin kuluçka süresi, 6-14 gündür fakat 5-21 gün arasında değişebilir.

Maymun çiçeği virüsünün belirtileri neler?

Ateş, klinik tablo, lenf düğümlerinin şişmesi, yoğun baş ağrısı, kas ağrısı, sırt ağrısı ve yoğun halsizlik ile belirtiler başlar.

İlk 5 gün bu bulgular ön plandadır. Deri döküntüsü, ateşin ortaya çıktıktan sonraki 1-3 gün içerisinde genellikle başlar.

Vakaların yüzde 95’inde, ellerin avuçları, yüzde 75’inde ise ayak tabanları üzerinde etki görüldüğü belirtiliyor. Ayrıca kornea ile genital bölge de bundan etkilenir.

Klinik tabloda bazılarında üşüme, ışığa hassasiyet ve terleme yaşanabilir.

Tedbirler

Otobüs, tren ve uçak gibi toplu taşımalarda, söz konusu vakanın yanında oturan yolcular, evde izole olanlarda hane halkı ile aynı mekanda bulunmadan, mümkünse kendilerini farklı bir odada izole etmeliler. Hane halkı ile aynı yerde bulunulduğu zaman maske takılacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki ilk maymun Çiçeği vakasını yaklaşık bir ay önce duyurmuştu. Fakat şu ana kadar vakanın durumuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Yorumlar (0)