Travmatik anılarla ilgili çarpıcı araştırma

Araştırmacılar, uzak geçmişte yaşanılan korku anları ve travma oluşturan anıların ön beyinde nasıl depolandığını ortaya koydu.

SAĞLIK 09.01.2023, 09:50 09.01.2023, 10:21
Travmatik anılarla ilgili çarpıcı araştırma

California Üniversitesinden bir grup bilim insanının fareler üzerinde yaptığı çalışma, uzak geçmişte yaşanılan korku anlarının 'prefrontal korteks' olarak isimlendirilen ön beyindeki bellek nöronlarının arasında kalıcı bir şekilde saklandığını gösterdi.

Moleküler biyoloji alanında faaliyetler yürüten ve bahse konu çalışmaya öncülük eden Prof. Jun-Hyeong Cho, travma oluşturan olayların ardından prefrontal bellekte yer alan nöronların aşamalı bir şekilde kuvvetlendiğini ve 'serebral korteks' olarak bilinen beyin zarında kalıcı formlar oluşturması için önemli rol oynağını ifade etti.



Olay anında ve olay hatırlandığında aktif oluyorlar

Jun-Hyeong Cho, ön beyinde, travma esnasında aktif olan ve travma oluşturan olay anımsandığında tekrar aktif hale gelen bir nöron grubunu tespit ettiklerini duyurdu.

Fareler üzerinde gerçekleştirilen çalışmalarda, söz konusu nöron grubunun aktiviteleri engellendiğinde korku anlarının anımsanmasının da engellendiği kaydedildi.

Yorumlar (0)