Mustafa Varank, yerli aşı için gönüllü oluyor

Bakan Mustafa Varank ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Koronavirüs Türkiye Platformu tarafından geliştirilen VLP aşısı için gönüllü olarak bugün hastanede müşahade altına alınacak.

SAĞLIK 17.04.2021, 00:05 18.04.2021, 10:11
Mustafa Varank, yerli aşı için gönüllü oluyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, koronavirüse karşı geliştirilmiş olan en yenilikçi aşılardan virüs benzeri parçacıklara dayalı VLP aşısı için gönüllü olacak.

Bugün müşahede altına alınacak

Bakanlık tarafından yapılmış olan yazılı açıklamada, TÜBİTAK Koronavirüs Türkiye Platformu Çatısı altında çalışmaların sürdüğü VLP temelli aşının insan denemelerinde Varank’ın Faz-1 aşamasına katılacağı ve bugün sabah saatlerinde Ankara Onkoloji Hastanesi’nde müşahade altına alınacağı kaydedildi.

Pazar günü taburcu olacak

Varank’ın hastanede EKG de dahil olmak üzere klinik parametreleri izlenecek ve kan testlerinin yapılması sonrası aşıda ilk dozunu olacak. Aşı sonrası çeşitli tetkiklerden geçecek olan Mustafa Varank, geceyi hastanede geçirmesinin ardından pazar günü hastaneden taburcu olacak.

Kas içine değil deri altına yapılacak

VLP aşısı, Türkiye’de uygulanan diğer aşıların aksine koldan kas içine değil, deri altına yapılacak. 3 haftanın ardından Varank aşıda ikinci dozu olacak. Hastanede Bakan Varank gibi TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da gönüllü olarak aşılanacak.

18’er kişilik 2 grup halinde insan denemeleri yapılıyor

ODTÜ’den Prof. Dr. Mayda Gürsel ve Bilkent Üniversitesi’nden İhsan Gürsel’in ortak projesiyle üretilen VLP aşı adayının insanlı denemeleri, 18’er kişilik biri yüksek diğer ise düşük doz olmak üzere ayrılan 2 gruba uygulanarak yapılacak. 2 grubun 6’sı plasebo. Yani içerisinde etkin bir madde olmayan enjeksiyonlardan meydana geliyor.

Faz-2 çalışması İngiliz varyantına göre hazırlandı

Faz-2 çalışması yapılacak olan aşının ise gönüllülerini sağlık personelleri de dahil olmak üzere kimse bilmiyor. Aşının geliştiricisi çift aşı adayının Faz-2 aşamasına haziran ayında, Faz-3 aşamasına ise ağustosta geçilmesini beklediğini kaydediyor. Bununla beraber İngiliz varyantına göre Faz-2 çalışmasının yerli VLP aşı adayı için hazırlandığının bilgisi de paylaşıldı.

Türkiye’de bu türdeki tek aşı…

Dünyada sayılı, TÜBİTAK’ın Koronavirüs Türkiye Platformu dahilindeyse tek VLP teknolojisiyle geliştirilmiş olan bu aşı adayı 30 Mart’ta DSÖ’nün koronavirüs aşı adayları listesinde yer alıp bu türde klinik aşamaya geçilen 4’üncü aşı adayı oldu.

Aşı Gebze’de üretildi

Mayda ve İhsan Gürsel çiftinin aşı çalışmalarını görmek için Bakan Varank, ilaç firmasının Gebze’de bulunan Biyoteknolojik İlaç Tesisi’ne ziyarette bulunmuştu.

VLP aşının önemi…

VLP türünde olan aşılarda, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak şekilde taklit eden virüs benzeri parçacıklar yer alıyor. Bu parçacıkların görevi bağışıklık tepkisine sebep olurken hastalığa neden olmaması. 

VLP aşılarından daha farklı olarak Gürsel çifti tarafından geliştirilmiş olan aşının başka bir özelliği ise aşı antijeni olarak 4 yapısal proteini kullanması. Bu şekilde bakıldığında başka bir aşı adayı daha klinik insan denemeleri aşamasına henüz geçmiş değil.

Yorumlar (1)
Düzce Objektif 3 yıl önce
Aşılanmak önemli değil. MİLLET İÇİN,HALK İÇİN, VATANDAŞ için GEREKÇE ortaya konulmalı. Sonra Ülkede paylaşılmalı. Aşı Pozları bana gerçekçi gelmiyor. POZ ZAMANI DEĞİL..!