Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya’da ateşkesi denetleyecek

BMGK, Libya’da ateşkesi denetlemeye ilişkin mekanizmanın gönderilmesine onay verdi.

DÜNYA 17.04.2021, 00:42 18.04.2021, 10:03
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya’da ateşkesi denetleyecek

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Libya’da kalıcı olarak ateşkesin yapılması ve denetlemelerin yapılabilmesine ilişkin kalıcı bir mekanizma oluşturulması önerisinin kabul görmesi sonrası, Birleşmiş Milletler Genel Konseyi, ateşkes denetleme mekanizmasına yetki sağlayan kararı oy birliğiyle kabul etti.

Guterres’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunmuş olduğu plana göre belirli lojistik ve güvenlik kriterlerinin karşılanması sonrası Sirte’ye ateşkesi denetlemek amacıyla azami 60 gözlemcinin konuşlandırılması kararı alındı.

Gözlemciler bölgede üniformasız ve silahsız olarak bulunacak ve 5+5 Ortak Askeri Komitesi’yle çalışacak.

1 Temmuz tarihine dek seçim yasası çıkartılmalı

Libya Ulusal Birlik Hükümeti ülkeyi 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimlere götürecek. BMGK, geçici hükümete seçimlerin adil, özgür ve kapsayıcı olması için gerekli olan bütün hazırlıkların yapılması gerektiğini ifade ederek, Temsilciler Meclisi de dahil olmak üzere kurumlara ve yetkililere seçimlerin anayasal dayanağını netleştirmeye dair seçim yasası çıkartması çağrısında da bulundu.

Libya alınan kararı memnuniyetle karşıladı

Birleşmiş Milletler Genel Konseyi’nin almış olduğu bu karar Libya Başkanlık Konseyi tarafından memnuniyetle karşılandı.

Başkanlık Konseyi Sözcüsü Vehibe, basına yapmış olduğu açıklamada alınan bu kararın yapılacak olan seçimlere dek ülkeyi yönetmekle görevli geçici hükümet ve Başkanlık Konseyi’ne bir destek olacağını kaydetti.

Açıklamada, “Konsey, bütün yabancı güçlerin ve paralı askerlerin Libya’dan derhal çekilmesi de dahil olmak üzere ateşkesin bütünüyle uygulanmasının desteklenmesi ve buna saygı duyulması gerektiğini vurgulamakta ve 5+5 Ortak Askeri Komitesi’nin çalışmalarını desteklemektedir.” denildi.

Yorumlar (0)