Türkiye'nin aşı adayı DSÖ listesinde

Türk bilim insanlarının Türkiye’de geliştirmeyi başardığı inovatif aşı adayı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) listesine girdi.

SAĞLIK 31.03.2021, 15:41 01.04.2021, 09:35
Türkiye'nin aşı adayı DSÖ listesinde

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye’de üretilen aşının VLP aşıları arasında klinik aşamaya geçen 4'üncü aşı adayı olduğunu duyurdu.

8 aşı çalışması daha var

Bilkent Üniversitesinden İhsan Gürsel ve ODTÜ'den Prof. Dr. Mayda Gürsel çiftinin birlikte geliştirdiği aşı adayı DSÖ’nün aşı listesine girmiş oldu.

TÜBİTAK himayesinde ortaya konulan ve çalışılan projeler içersinde 8 aşı ile 9 ilacında olduğunu kaydeden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’de geliştirilen aşının dünya üzerinde DSÖ listesine giren dördüncü aşı adayı olduğunu söyledi.

Dünyada sayılı teknolojiler arasında yer alan, Türkiye TÜBİTAK COVID-19 Platformu çerçevesinde ise tek VLP teknolojisi ile geliştirilen aşı çalışması, Faz 1 aşamasına 27 Mart'ta geçti. Söz konusu Türkiye’de geliştirilen aşı adayı, 30 Mart'ta ise DSÖ'nün listesine girerek klinik aşamaya geçen 4'üncü aşı adayı olarak kayıtlara geçti.

Sosyal medyadan o anların fotoğrafını paylaştı

Ankara Onkoloji Hastanesinde Faz-1 çalışmaları öncesinde bir arada bulunan bilim insanlarının fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşan Bakan Varank, aşı çalışmalarının ilkinde insan denemelerine başlandığını ve söz konusu aşının DSÖ listesine alındığını duyurdu. 

Bakan Varank, ayıca Türkiye’de geliştirilen aşının etki derecesinin son derece üksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Üretim tesisi hazır durumda

Faz aşamalarının başarılı olması durumunda 50 milyon doz üretme kapasitesine sahip tesisin faaliyete geçmeye hazır olduğunu kaydeden Varank, kendisinin de bizzat çalışmaları yerinde incelediğini ifade etti.

Yorumlar (1)
Yeşim Sütlüoğlu 3 yıl önce
Türk bilim adamlari ile gurur duyuyoruz insAllah başari ile tamamlanir ve türkün gücünü ve merhametini dünyaya tanitiriz