Koronavirüsle mücadelede "çığır açıcı" buluş! Laboratuvarda üretildi...

Avustralyalı bilim insanlar, laboratuvar koşullarında ürettikleri yeni koronavirüsün salgınla mücadelede "çığır açıcı" olacağını açıkladı.

SAĞLIK 29.01.2020, 11:04 29.01.2020, 11:06
Koronavirüsle mücadelede "çığır açıcı" buluş! Laboratuvarda üretildi...

Avustralya'nın Melbourne şehrindeki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü'ndeki bir araştırma ekibi, yeni koronavirüsün bulaştığı bir hastadan alınan virüs örneğinden büyütülen ve laboratuvar ortamında geliştirilen bir yeni koronavirüs ürettiklerini açıkladı. Araştırma ekibi, salgına karşı yürütülen çalışmaların hızlandırılması için ellerindeki örneği Dünya Sağlık Örgütü ve diğer laboratuvarlarla paylaşabileceklerini söyledi.

Enstitünün Direktör Vekili Mike Catton, yapılan basın açıklamasında "koronavirüs yapbozuna yaptıkları bir katkı" olarak niteledikleri adımın çok önemli olduğunu ancak sadece bu adımın virüse karşı verilen savaşı kazandırmayacağını söyledi.

Çin'de de üretildi ancak tamamıyla paylaşılmadı

Grip virüsüne benzeyen yeni koronavirüs, 2019 sonunda Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkmıştı. Çin'de bir laboratuvar, virüsü laboratuvar koşullarında üretmeyi başarsa da sadece genom sekansını yayınlamıştı. Avustralya'daki araştırma ekibi ise ürettikleri virüsün kendisini de örnek olarak verebileceğini açıkladı.

Reuters haber ajansına konuşan Kirby Enstitüsü Biyogüvenlik Araştırma Programı Direktörü Raina MacIntyre, virüs örneğinin üretilip paylaşılması sayesinde aşı gelişiminin hızlanacağını ve bu sayede hastalığı enjekte ettikleri kobayların virüs tedavisine nasıl yanıt vereceklerini gözlemleyebileceklerini açıkladı. 

Aşının yanında antibadi testleri de üretilebilecek

Virüsü üretmeyi başaran Doherty Enstitüsü, sadece virüs tedavisi için aşı geliştirilmesinin yolunun açıldığını değil, aynı zamanda virüse sahip olan ancak semptomlarnı göstermeyen kişilerin tespiti için kullanılabilecek antibadi testine de imkan sağlandığını söyledi. Enstitünün virüs tespiti laboratuvarının yöneticisi Julian Druce, "Sahip olduğumuz virüs sayesinde tüm test metodlarını doğrulama fırsatını ele geçirdik" diye konuştu.

Tüm dünyanın endişeyle izlediği yeni koronavirüs salgınında şu ana kadar 5 bin 974 kişinin hastalandığı doğrulanırken 132 kişi de hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)