Çin'den "koronavirüs" tahliyeleri başladı!

Binlerce yabancı, Çin'in Wuhan kentinde karantinaya alınanlar arasında yer alıyor ve ülkeler vatandaşlarını Çin'den tahliye etmek için uğraşıyor. Ölümcül viral salgında teyit edilen vakaların sayısı yaklaşık 6 bine yükseldi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Çin'in Hubei eyaletindeki Türk vatandaşlarının tahliyeleri için çalışma başlatıldığını duyurdu.

GÜNDEM 29.01.2020, 10:05 29.01.2020, 12:58
Çin'den "koronavirüs" tahliyeleri başladı!

Şu andaki son verilere göre 132 kişi yeni koronavirüsten (2019-nCoV) hayatını kaybederken dünya genelinde 6 bini aşkın insan da enfekte olmuş durumda. 

Japonya ve ABD, Çin'deki koronavirüs salgınından ölenlerin 132'e yükselmesiyle bugün vatandaşlarını Wuhan'dan tahliye eden ilk iki ülke olarak dikkat çekiyor.

Yaklaşık 6 bin olarak teyit edilen vaka sayısı ile, krizin ölçeği şimdi 2002-2003 yıllarında kendini göstermiş şiddetli akut solunum sendromu (SARS) salgını sırasında yaklaşık 800 olan enfekte sayısını aştı.

Türk vatandaşları için çalışma başlatıldı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Çin'in Hubei eyaletindeki Türk vatandaşlarının tahliyeleri için çalışma başlatıldığını duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Çin’in Hubei eyaletindeki Wuhan şehrinde ortaya çıkan yeni koronavirüs (2019-nCoV) türü salgın nedeniyle, başta Wuhan olmak üzere Hubei eyaletindeki vatandaşlarımızın ve aile fertlerinin eyaletten tahliyelerini teminen Bakanlığımız çalışmalar başlatılmıştır. Bu çerçevede Sağlık Bakanlığımız gerekli tüm hazırlıkları yapmıştır. Çin makamlarıyla da yakın temas yürütülmektedir." denildi. 

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Emin Önen, koronavirüsün ortaya çıktığı Wuhan kentinde 32 Türk vatandaşının yaşadığını ve bu kişilerin herhangi bir sağlık problemine sahip olmadığını ifade etmişti. 

Japonya ve ABD uçakları devrede 

Yaklaşık 200 kişiyi taşıyan bir Japon uçağı Çarşamba sabahı Tokyo'nun Haneda havaalanına geldi. Yetkililer, dört yolcunun yüksek ateşle hastaneye götürüldüğünü söyledi.

Japonya Sağlık Bakanlığı verilerine göre Japonya'da 7 kişi yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) taşıyor. Bunların birinin Çin'e hiç seyahat etmediği de gelen bilgiler arasında.

Bir ABD charter uçuşu da Wuhan'daki yolcuları Alaska eyaletinin Anchorage şehrine getirmek için hareket etti. Yolcular, California'ya gitmeden önce virüs için burada yeniden tarandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, "bu yolcular kendi sağlıklarını ve diğer Amerikalıların sağlığı ile güvenliğini korumak için dikkatle taranacak ve izlenecek" dedi.

Sığınmacı adasında karantina

Avustralya ve Yeni Zelanda hükûmetleri, Wuhan'ın bulunduğu Hubei eyaletinden vatandaşları tahliye etmek için birlikte çalışacaklarını söyledi. Tahliye edilenler Noel Adası'nda 14 güne kadar karantinaya alınacak. Hint Okyanusu'ndaki uzak Avustralya toprakları, Avustralya'ya tekneyle ulaşmaya çalışan sığınmacıların yanı sıra Avustralya'dan sınır dışı edilmek üzere suçlu bulunan yabancılar için de kullanılıyor.

Avrupa Birliği vatandaşları bu hafta iki Fransız uçağıyla tahliye edilecek. Güney Kore ve Moğolistan da benzer tahliyeler planladı.

Kanada ve Filipinler, durumu izleyen ve vatandaşlarını eve getirmek için seçenekleri yoklayan diğer ülkeler arasında.

Japonya ve Avrupa ülkelerinin yanı sıra Hindistan ve Bangladeş de Çin’deki vatandaşlarını tahliye etme hazırlıklarını başlattı.

Hindistan'ın devlete ait hava yolu şirketi Air India uçağıyla yaklaşık 250 Hint’in Wuhan’dan çıkarılacağı kaydediliyor.

Bangladeş Dışişleri Bakanı Abdül Momen Wuhan’daki vatandaşlarının tahliye edilme sürecine ilişkin, Çinli yetkililerle irtibatta olduklarını söyledi.

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Emin Önen de birkaç gün içerisinde 32 Türk vatandaşın aileleriyle birlikte Çin'den tahliye edileceğini aktardı.

Bunlar dışında, birçok ülke, vatandaşlarını Çin'e planlanan tüm gezileri "yeniden gözden geçirmeye" çağırdı.

Almanya'dan haberler kötü

İlk olarak Wuhan'da keşfedilen pnömoni (zatürre) benzeri virüsün yeni suşunun şehrin hayvan pazarında ortaya çıktığına inanılıyor. Çinli yetkililer, Wuhan ve Hubei eyaletindeki 15 diğer şehirde bir toplu karantina çabasının bir parçası olarak 50 milyon insanı tecrit altına aldı.

Çin dışında, Güney Kore, Tayvan, Tayland, Nepal, Vietnam, Suudi Arabistan, Singapur, ABD, Fransa ve Avustralya'da yaklaşık 50 vaka kaydedildi. Türkiye ve Almanya da dahil olmak üzere birçok ülke, Çin'den uçaklarla gelen yolcular için sağlık kontrolleri başlattı.

Almanya, Salı günü Bavyera'da üç yeni koronavirüs vakası bildirdi ve bunların bir gün önce hastalığı teyit edilen ilk kişiye "bağlı" olduğunu söyledi. Sağlık yetkilileri, ilk kişinin de bir hafta önce iş kapsamında bölgeyi ziyaret eden Çinli bir meslektaşından hastalığa yakalandığını söyledi. 

Bavyera'daki söz konusu olay, Çin dışında enfeksiyonun yakından ilişkili olmayan insanlar arasında yayıldığı konusunda bilinen ilk örnek olarak dikkat çekiyor.

Uluslararası uzmanlar Çin'e yöneldi

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Salı günü Pekin'de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ile bir araya gelerek gizemli virüsü bir "iblis" olarak adlandırdı.

Görüşmelerin ardından DSÖ, iki tarafın "en kısa sürede" Çin'e uluslararası uzmanlar gönderilmesini kabul ettiğini söyledi.

Tedros, "bu virüsün hem Çin'de hem de küresel olarak yayılmasını durdurmak DSÖ'nün en yüksek önceliği" ifadelerini kullandı.

Şu an son verilere göre 132 kişi yeni koronavirüsten (2019-nCoV) hayatını kaybederken dünya genelinde 6 bini aşkın insan da enfekte olmuş durumda.

Yorumlar (0)