Konuşma terapisi, demans üzerinde etkili mi?

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre antidepresanların faydasını görmeyen demans hastalarının depresyon seviyesi, konuşma terapileri sayesinde düşebiliyor.

SAĞLIK 26.04.2022, 23:00 Hakan Öksüz
Konuşma terapisi, demans üzerinde etkili mi?

İngiltere’de yapılan bir araştırma, ilaç kullanımından yarar görmeyen demans hastalarının, konuşma terapisiyle iyileşebileceğini ortaya koydu. Araştırma, University College London'dan bir araştırma ekibi tarafından gerçekleştirildi. 

"Konuşma terapisinin önemini gördük"

Araştırmaya göre konuşma terapisi sonrası demans hastalarının hayat kalitesi artıyor. Araştırmaya dair konuşan Dr. Vasiliki Orgeta, "Antidepresan tedavisi, bazı demans hastalarında etkili olmuyor. Bu hastalarla yapılan konuşma terapisinin depresyon seviyesini düşürdüğünü gördük." dedi.

Orgeta, "Antidepresanların işe yaramadığı hastalarla ilgili başka bir tedavi yöntemimiz yok. Bu konudaki araştırmalar sınırlı olsa da konuşma terapisinin olumlu etkilerini gördük." ifadelerini kullandı.

Verilere göre demans hastası olan kişiler, diğer yaşıtlarına kıyasla depresif bozukluğa 2 kat daha fazla maruz kalıyor. Daha önce yapılan araştırmalar, demans hastalarının yaklaşık yüzde 16'sının depresif bozuklukla mücadele ettiğini gösteriyordu.

Araştırmalara göre, demans hasataları arasında depresif bozukluk gösteren kişilerin oranının yüzde 40'a kadar ulaşabiliyor.

Yorumlar (0)