Kilo vermek isterken sağlığınızdan olmayın

Protein ağırlıklı ve düşük karbonhidratlı beslenerek kilo verme yöntemi yaygın bir şekilde tercih edilse de bunun uzun vadedeki etkilileri büyük bir merak konusuydu. Hayvansal ve düşük karbonhidratlı gıdalarla beslenmenin tip 2 diyabet riskini artırabileceği belirtildi.

SAĞLIK 20.11.2022, 01:09 21.11.2022, 09:34
Kilo vermek isterken sağlığınızdan olmayın

Protein ağırlıklı ve düşük karbonhidratlı beslenerek kilo verme yöntemi yaygın bir şekilde tercih edilse de bunun uzun vadedeki etkilileri büyük bir merak konusuydu.

Amerikan Kalp Derneği'nin yürüttüğü çalışmada, düşük karbonhidratlı diyetlerde yağ ve protein kaynağının tip 2 diyabet gelişimi üzerindeki etkisi araştırıldı.

Bu çerçevede, araştırmacılar, 1984-2017 seneleri arasında 200 bini aşkın yetişkin bireyin beslenme verilerini detaylı bir şekilde analiz etti.

Yüzde 35 artırdığı açıklandı

Araştırmacılar, yağ ve proteini hayvansal gıdalar tüketerek elde eden ve düşük karbonhidratlı beslenen bireylerde tip 2 diyabet gelişiminin yüzde 35, yağ ve proteini bitkisel gıdalardan alan bireylerde ise bahse konu oranın 6 puan daha az olduğunu belirledi.

Bitkisel gıdalar tüketen bireylerde, rafine şeker alımının azaltılması durumunda ise tip 2 diyabet gelişiminin yüzde 15 oranında azaldığı gözlendi.

Araştırmanın neticeleri, Amerikan Kalp Derneği'nin konferansında açıklandı.

Yorumlar (0)