ABD'de çığır açan Tip 1 diyabet ilacına onay

ABD'de yeni geliştirilmiş olan bir Tip 1 diyabet ilacına onay verildi. İmmünoterapi ilacı semptomları yerine şeker hastalığına sebep olan problemi tedavi etmeye odaklanıyor. Böylece bağışıklık sistemi pankreas hücrelerine saldırmıyor. Türkiye'de 1 milyonu aşkın Tip 1 diyabet hastası mevcut...

SAĞLIK 18.11.2022, 16:14 20.11.2022, 08:04
ABD'de çığır açan Tip 1 diyabet ilacına onay

Tip 1 diyabet gelişimini geciktirdiği ispatlanmış bir immünoterapi ilacı, ABD'deki düzenleyicilerce onaylandı.

Uzmanlar, teplizumab'ın tedavide "yeni bir çağa" dikkat çektiğini ve semptomlardan ziyade hastalığın nedenlerini ilk defa ele aldığını ifade ediyor.

İlaç temel anlamda insülin üreten pankreas hücrelerine bağışıklık sisteminin yanlışlıkla saldırmasına son vermeyi hedefliyor. 

ABD'den çıkan onayın diğer ülkelerdeki onay kararlarının önünü açacağı öngörülüyor. Dünya genelinde yaklaşık 8,7 milyon insan, Tip 1 şeker hastalığından şikayetçi. Sağlık Bakanlığı'nın 2015 rakamlarına göre Türkiye'de Tip 1 diyabet hastalığına sahip 1 milyonu aşkın kişi bulunuyor. 

3 yıla kadar geciktiriyor

Tip 1 diyabette, normalde virüs ve bakterilerle savaşması gereken bağışıklık sistemi insülini yanlışlıkla üreten pankreastaki kilit hücrelere saldırır.

İnsülin oldukça önemlidir, vücudun enerji için şekeri kullanmasına destek olur. Mevcut tedavilerin büyük bir bölümü, insanların kan şekerlerini kontrol etmelerine ve her gün infüzyon ya da enjeksiyon yoluyla insülin almalarına odaklanır.

2019'daki bir araştırma, ilacın yüksek risk altındaki bazı insanların hastalığı geliştirmesini ortalama 3 yıl geciktirdiğini ortaya koydu.

Uzmanlar, bu gecikmenin, özellikle bu süreçte günlük insülin almak ya da şekerlerini yoğun bir biçimde izlemek zorunda kalmayan gençler için çok kritik olabileceğini söylüyor.

Öte yandan insanların kan şekerlerini sağlıklı bir noktada tutarak daha uzun yıllar geçirebileceklerini ve göz hastalığı ya da böbrek göz hastalığı gibi yüksek kan şekerlerinin komplikasyonlarından korunmak için daha çok zaman sunabilecekleri iddia ediliyor.

Şeker hastalığı nedir?

Diyabet, bir insanın kan şekeri seviyesinin çok yükselmesine sebep olan ömür boyu devam eden bir durumdur.

İki ana tip vardır:

Tip 1 - vücudun bağışıklık sisteminin insülin üreten hücrelere saldırıp, yok etmesi 

Tip 2 - vücut hücrelerinin insüline tepki vermediği ya da vücudun yeterli insülin üretmediği durum

Tip 2 diyabet, Tip 1'den daha yaygındır. Tip 1 diyabetin vaka sayısının yüzde 10'unu oluşturduğu belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı'nın 2015 rakamlarına göre Türkiye'de 6 milyonu aşkın Tip 2 diyabet hastası bulunuyor.

Yorumlar (0)