Karbonmonoksit zehirlenmeleri ciddiye alınmalı

Soğuk kış aylarının kapıda olduğu bugünlerde; uzmanlar karbonmonoksit zehirlenmeleri konusunda vatandaşları uyararak, baca temizliği yapılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

SAĞLIK 03.11.2021, 17:09 03.11.2021, 18:07
Karbonmonoksit zehirlenmeleri ciddiye alınmalı

 Yakın zamanda havaların daha da soğumasıyla yaşanabilecek karbonmonoksit zehirlenmeleri hakkında vatandaşları bilgilendiren uzmanlar, doğalgaz ve soba zehirlenmelerinin bacaların temizlenmesiyle önlenebileceğini, vakaların çoğunlukla bacaların tıkalı olması ve duman çıkışının gerçekleşememesi nedeniyle yaşandığına dikkat çekti.

En ufak hata hayati tehlikeye neden olabilir

 Yapılan açıklamada, temizlenmeyen baca içerisinde oluşan kurumların birikmesiyle islerin oluşacağını zamanla işlevinizi yapamaz hale geleceğini belirten uzmanlar bu durumun çok tehlikeli sonuçlar yaratabileceğini ve gazların çıkışının engellenmesinin hayati sonuçları olabileceğini söylüyor. Alçak rüzgarlarında zehirli gazların ortama sızarak zehirlenmelere neden olduğunun altını çiziyor.

Karbonmonoksit zehirlenmesinde ortaya çıkan ilk belirtiler yorgunluk hissi, baş ağrısı, mide bulantısı şeklinde kendini gösteriyor. Ciddi zehirlenmelerde ise bilinç kaybı ve ölüm görüldüğü bildiriliyor. Eğer karbonmonoksit zehirlenmesinden şüphelenilirse ilk olarak camların açılarak ortamın havalandırılması, zehirlenmeye maruz kalanların hemen açık havaya çıkarılması ve sağlık ekiplerinin çağırılması tavsiye ediliyor.

Uzmanlardan kış öncesinde 11 altın uyarı

1- Kullanılan yakıtın kalitesi önemsenmeli, bilinmeyen ve izin belgeli olmayanlardan kömür alınmamalı.

2-Soba aşırı derecede doldurulmamalı.

3- Sobanın kısa zamanda yanması için benzin gibi tutuşturucu sıvı maddeler kullanılmamalı.

4-Yatmadan önce sobaya yakıt konulmamalı.

5- Çok ısı vermeyen ve alttan yakılan kömür sobalarında riskin yüksek olduğu için soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanmasının sağlanması gerekir.

6- Özellikle lodosun etkili olduğu havalarda, sobalar asla yakılmamalı. Zorunlu ise gece yatmadan tam olarak sönmesi sağlanmalı.

7- Soba borularından hava ve baca gazı sızmadığından emin olunmalı.

8- Soba yakıldıktan sonra 2’şer saatlik periyotlarla ev mutlaka havalandırılmalı.

9- Sobaya çok yakın yerlerde uyunmamalı.

10- Bacalar yalıtımlı olmalı ve sürekli temizletilmeli.

11- Dumanın geri tepmemesi için bacaların en üst noktasının çatıdan 1 metre kadar yüksekte olmasının sağlanması ve baca şapkasının takılması gerekir.  

Yorumlar (0)