Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili konuştu: Kırmızı ete zam gelecek mi?

Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, et fiyatının şu anda 75 TL olduğunu ve yakın zamanda zam beklenmediğini aktardı. Etin fiyatının şu anda ucuz olduğunu aktaran Yardımcı, pandemi döneminde hemen hemen tüm ürünlerin zamlanmasına karşın kırmızı ete 2 senedir zam yapılmadığını ifade etti. 

TARIM 03.11.2021, 17:16 03.11.2021, 17:21
Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili konuştu: Kırmızı ete zam gelecek mi?

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, et fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu. Pandemi sürecinde her gıda ürününe zam yapılmasına karşın kırmızı ete 2 senedir zam yapılmadığını belirten Osman Yardımcı, etin zamlanmamasının vatandaşlar için oldukça önemli olduğunu dile getirdi. 

“Biz, 2 senedir fırsatçılık yapmadık” 

Yardımcı: “Aile işletmeciliği ülkemizde desteklenmeli. Bu konuda acilen tedbir almamız gerekiyor. Ülkemizde her şeye zam geldi ama ete biraz zam gelse dünya ayağa kalkıyor. Sektörü ve ekonomiyi et belirlemiyor, bunun bilinmesi lazım. 1 kilo tatlı 150 TL oldu ama etin kilosu hala 75 TL. Bence etin kilosu hala ucuz. Üreticilerin hayvanları beslemede kullandığı yemler hep zamlandı. Çoğu üretici zarar etti ama biz yine de 2 senedir fırsatçılık yapmadık. Ete 4-5 TL civarında zam geldi ki bu çok değil. Kasaptan kasaba fiyatlar 70-80 TL arasında değişiyor. Vatandaşlar hep antrikotu, bonfileyi, pirzolayı görüyor ama tükettikleri hep kıyma ve kuşbaşı. Onlara gelen 5 TL’lik zam oldukça normal.” 



“Bıçak kemiğe dayandığı için 5 TL zam yapıldı” 

Osman Yardımcı: “Yem fiyatlarının yüksek olması, üreticileri zorladı. Bizim öncelikle ele aldığımız şey süt. Bugün üreticinin sütünün fiyatı sudan ucuz. Üreticinin sütü para etmediğinde de dana ve inek olmaz. İnek ve dana olmazsa da et olmaz. Türkiye’de yokluk yok ama fiyatların da artması kaçınılmaz. Kasap arkadaşlarımızın bugüne kadar sesi hiç çıkmadı. Pandemi döneminde dahi zam yapmadık. Maliyette artış oldu yine zam yapmadık. Pandemide iş yaptık mı? Yaptık. Ama normalde 250 kilo et satıyorsak pandemide bu 100 kiloya düştü. Masraflarımız ise 100 kiloluk etin üzerinde geldi. Biz, kar etmedik ama fırsatçılık da yapmadık. Bıçak kemiğe dayandığı için 5 TL zam yaptık.” 

“Ülkemizde et sıkıntısı yok” 

Osman Yardımcı: “Yakın zamanda kırmızı ete zam yapılmayacağını öngörüyoruz. Hatta bu seneyi de zamsız kapatabiliriz. Şu anda üreticinin sattığı malın yerine yenisini koymakta da zorlanıyoruz. Şu anda üreticinin aldığı hayvan, etin fiyatından pahalı. Süt para etmediğinde tüm inekler kesime gitti. İnekler kesilince de dana gelmedi. Dana olmayınca sektör daraldı. Ülkemizde et kıtlığı yok. Yalnızca fiyatlarda sıkıntı var. Bu da et tüketiminde ciddi düşüşe sebep oluyor. Pandemide et satışları yüzde 30-40 oranında düştü.” 

Yorumlar (0)