Kanadalı doktordan Türkiye'deki sağlık sistemine övgü

Kanada'daki sağlık sisteminin sorunlarından bahseden Eski Ontario Tabipler Odası Başkanı Dr. Sohail Gandhi, veri akışı nedeniyle Türkiye'deki sağlık sistemini övdü. Türkiye'deki sistemi 2009'da kendi çalıştığı yerde başlattığını kaydeden Gandhi, "Bunun ülke çapında kullanılması için girişimler yaptım ama duvara tosladım." diye konuştu.

SAĞLIK 03.04.2023, 12:31 Hakan Öksüz
Kanadalı doktordan Türkiye'deki sağlık sistemine övgü

Eski Ontario Tabipler Odası Başkanı Dr. Sohail Gandhi, Kanada sağlık sisteminde yaşanan krizden bahsetti. Türkiye'nin 20 yıl önce kurduğu sağlık sistemiyle krizi aştığını vurgulayan Gandhi, "Attıkları en önemli adımlardan biri de veri sistemi ile ilgiliydi. Bu ciddi siyasi kararlar alınmasını gerektiriyor. Kanada'da bu tarz radikal adımlar atabilecek bir siyasi irade yok." dedi.

"Kanada'da 13 farklı sağlık sistemi var"

Personel, bina ve malzemelerden önce hastaların öncelikli olarak düşünülmesi gerektiğini kaydeden Sohail Gandhi, "Kanada'da 13 değişik sağlık sistemi bulunuyor. Birbirleriyle iletişimleri kısıtlı. Bir kentten diğerine hasta sevk ediliyor ama veri sistemi kötü olduğu için bilgiler ulaşmıyor. Türkiye'deki gibi ortak bilgilerin işlenebildiği bir veri sistemi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"2009'da Türkiye'deki sistemi kendi çalıştığım yerde başlattım"

Türkiye'deki bilgi sisteminin kendi görev yaptığı Collingwood bölgesinde başlatılması için baskı yaptığını ve 2009'da bunu başardığını kaydeden Gandhi, "En az 60 doktor, şu an bu sistemi kullanıyor. 70 bin civarında vatandaş, bu sistem sayesinde işini daha kolay hallediyor. Bunun eyalet ve ülke çapında kullanılması için girişimler yaptım ama duvara tosladım. Her makam, beni bir diğerine gönderdi." değerlendirmesinde bulundu. 

"6 milyon Kanadalının aile doktoru yok"

Yaklaşık 6 milyon Kanadalının aile doktoruna sahip olmadığını kaydeden Gandhi, "Sağlık sisteminin krize girmesinin sebebi, her şeyin çok politize olması. Türkiye gibi bu işi oturtmuş ülkelere bakmalıyız. Böylece Kanada vatandaşları için daha faydalı olabiliriz." dedi.

Yorumlar (0)