Bir istihdam talebi de sosyal hizmet uzmanlarından geldi

Son dönemlerde ülke çapında sosyal sorunların artış gösterdiğini dile getiren sosyal hizmet uzmanları, istihdamın beklenenin altında yapıldığını ve kadrolarda ayrılan kontenjanların unvan değişikliği sebebiyle doldurulmasına tepki gösterdi.

GÜNDEM 03.04.2023, 13:09 03.04.2023, 13:41
Bir istihdam talebi de sosyal hizmet uzmanlarından geldi

“Yükseliş gösteren sosyal sorunlar bu derece göz önüne gelirken biz sosyal hizmet uzmanlarının sıkıntıları da her geçtiğimiz gün artmaktadır. Yaşanan sorunlara kalıcı çözümler talep etmekteyiz” şeklinde açıklamada bulunan sosyal hizmet uzmanları, istihdamda yaşanan sıkıntılara tepkide bulundu.

Okul sosyal hizmet projesi

2015 senesinde Resmi Gazete’de yayımlanan habere göre, 2017 senesine gelene kadar okul sosyal hizmeti uygulamasının oluşturulacağı yönünde karar alınacağı ve pilot uygulamanın olumlu şekilde sonuçlanmasına rağmen faaliyete sokulacağını dile getiren sosyal çalışmacılar, Milli Eğitim Bakanlığı'na seslendi.

Kadrolara ayrılan unvan değişikliği ile yapılan haksızlık

Sağlık Bakanlığı’nda unvan değişikliği sıkıntısı ile karşı karşıya kaldıklarını dile getiren sosyal çalışmacılar, “Mevcutta bizlere tanınan kadrolar oldukça az. Bu durum unvan değişikliği ile tamamen dolduruluyor. Son olarak unvan değişikliği kapsamında 69 kişilik bir kadro açıldı. Bu kontenjanlara ise KPSS şartı bulunmadan farklı meslek elemanları alınmıştır. Örgün lisans mezunları için belirlenen kontenjan ise 85 bin kişilik alımda yalnızca 180 aday olarak belirlenmiştir. Bu kadar örgün eğitim mezunu varken unvan değişikliği diyerek farklı meslek grupları ile kontenjanların doldurulması tarafımızca kabul edilmiyor. Sosyal Hizmet mezunları olarak Sağlık Bakanlığı tarafından bu uygulamanın hızlı bir şekilde sonlandırılmasını istiyoruz” ifadesinde bulundu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yeterli miktarda sosyal hizmet uzmanı almaması

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na tepki gösteren sosyal çalışmacılar şu ifadelerde bulundu: “Asıl bakanlığımı olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çatısı altındaki sosyal hizmet uzmanı azlığı sebebiyle meslektaşlarımıza daha fazla iş gücü yüklenmektedir. Bakanlıkların çoğu alım yapmış ancak aile bakanlığı mevutta bir adım atmamıştır. Her defasında geçtiğimiz 2 sene içerisinde gerçekleştirilen 6 bin alımdan söz edilmekte ancak söz konusu istihdam 2020 puanı ile sağlanmıştır. Sosyal hizmet uzmanları için belirlenen kontenjan sadece bin küsur kişi olmuştur.”

Açıköğretim sosyal hizmet uygulaması

Sosyal hizmetlerde açıköğretimin olmaması gerektiğine işaret eden sosyal hizmet uzmanları, “Mezun sayıları göz önüne alındığında AÖF ‘eğitimde fırsat eşitliği’ asıl amacından uzaklaşıp 'mezun ordusu' meydana getiren bir duruma gelmiştir. Yeteri kadar sosyal hizmet akademisyen kadrolarının bulunmamasına rağmen birden fazla bölgede üniversiteler faaliyete sokulmuş ve her yıl çok fazla mezun verilmiştir. Öte yandan devamlı olarak Sosyal Hizmet AÖF mezunu verilmektedir. Bu nedenle AÖF sosyal hizmet bölümünün kapatılması ve örgün eğitim kapsamında ders müfredatı, akademik kadro gibi hususlarda çalışmalar sağlanarak niteliğin artırılması gerekmektedir” ifadesinde bulundu.

Mülakatsız merkezi alım ile atama

Gerçekleştirilecek alımlarda mülakat sürecinin kendilerini zorladığına işaret eden sosyal hizmet uzmanları şunları dile getirdi: “Mülakat tarafımızın mesleki yeterliliğini ölçmekte yeterli olmayacaktır. Mülakat işlemleri biz çalışmayan gençler adına oldukça maliyetli olmaktadır. 60 binden fazla mezunu bulunan öte yandan görevi başındaki binlerce sosyal hizmet uzmanı olarak sorunlarımızın çözüme ulaşmasını beklemekteyiz.”

Yorumlar (0)