İlk grubun aşılanacağı tarih belli oldu!

Türkiye'nin Çin'den satın aldığı yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının ilk gruba 25-26 Aralık tarihlerinde uygulanması planlanıyor. 

SAĞLIK 08.12.2020, 08:35 08.12.2020, 17:40
İlk grubun aşılanacağı tarih belli oldu!

Türkiye'nin Çin'den satın aldığı Sinovac isimli yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının sağlanması ve yapılmasına ilişkin süreç kesinlik kazandı. Türkiye, yeni tip koronavirüs (Covid-19) döneminde bulunulmasına rağmen aşı hususunda genel kuralları uygulayacak.

11 Aralık günü Türkiye'ye gelecek olan 10 milyon doz yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısında gerekli testlerin yapılacağı ve bu süreçte aşının içeriklerinin inceleneceği öğrenildi. Bu sürecin ortalama 14 gün sürmesi bekleniyor. 14 gün içerisinde herhangi bir bulaşma yaşanıp yaşanmadığına da bakılacak. Türkiye'ye gelen tüm aşılara aynı testler uygulanacak. Böylece söz konusu aşıların güvenilir olup olmadıkları değerlendirilecek. 

İlk grup için tarih 25-26 Aralık

Daha sonra ise Bilim Kurulu'nun belirlediği 4 aşamalı aşılama programına geçilecek. 11 Aralık günü Türkiye'ye ulaşacak olan 10 milyon doz yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı, her şeyin yolunda gitmesi durumunda ilk grupta bulunan vatandaşlara 25-26 Aralık günlerinde uygulanmaya başlanacak.

İkinci uygulama ise 5-6 Ocak'ta

20-30 Aralık günleri arasında ise yaklaşık 15 milyon doz yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Söz konusu aşılara yönelik testlerde de herhangi bir sıkıntı yaşanmaması durumunda 5-6 Ocak günlerinde yapılacağı tahmin ediliyor

Yetkililer, ikinci grupta bulunan kişilerin önemli bir bölümünün ilk 10 milyon dozdan yararlanabileceğini de söylüyor.

Üçüncü grupta bulunan kişiler ne zaman aşılanacak?

Üçüncü grupta yer alan vatandaşların büyük bir bölümünün 5-10 Ocak günleri arasında aşılanacağı öngörülüyor.

Çocuklara aşı yapılacak mı?

Hamilelere ve 18 yaş altı çocuklara yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının uygulanması şu an için planlar arasında değil. Bilim Kurulu üyeleri, çocuklarda yeni tip koronavirüs (Covid-19) tehlikesinin çok az olduğunu ifade ediyor.

Çocuklara yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının yapılması için yetişkinler denek oluyor. Yetişkinlerde neticelerin yüzde 100 kesinlik kazanmasının ardından çocuklarda da test edilip karar verilecek. 

Koronavirüsü atlatan kişiler ne olacak?

Yeni tip koronavirüsü (Covid-19) atlatan vatandaşlarda aşının nasıl bir reaksiyon vereceğine ilişkin bilgilerin hala kesinlik kazanmadığı ifade ediliyor. Bilim Kurulu, bu sebeple söz konusu bilgilerin netleşmesini bekleyecek. Öte yandan, aşıdan önce "Yeni tip koronavirüs (Covid-19) geçirdiniz mi?" diye sorulacak. "Hayır" yanıtının alınması üzerine aşı yapılacak. 

Düzenli ilaç kullananlara uyarı!

Düzenli olarak ilaç kullanan aşılara yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının yapılması durumunda yan etki bakımından bir problem oluşmayacağı ifade ediliyor. Fakat yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının "koruma" hususunda bazı sıkıntılara yol açabileceği belirtiliyor.

Yorumlar (0)