İftarı çorba ile açmak sağlıklı mı? Uzman diyetisyen açıkladı

Uzman Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, iftar ve sahurda tüketilmesi gereken besinleri sıraladı. İftarı çorba ile açmak sağlıklı mı? Sahurdan sonra hemen uyumak öneriliyor mu? İşte detaylar...

SAĞLIK 11.03.2024, 20:06 12.03.2024, 17:44 Hakan Öksüz
İftarı çorba ile açmak sağlıklı mı? Uzman diyetisyen açıkladı

Ramazan'da iftar ve sahurda nasıl beslenmek gerektiğiyle ilgili Uzman Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu'ndan açıklamalar geldi. Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nde görevli Köleoğlu, hangi besinleri sofrada bulundurmak gerektiğine dair bilgiler verdi. 

Tavsiye edilen ve edilmeyen yiyecekler

Uzun saatler boyunca aç kaldıktan sonra iftar vaktindeki beslenmenin önemli olduğuna vurgu yapan Uzm. Dyt. Köleoğlu, "Balık, yumurta, tavuk ve et gibi protein kaynaklarının yanı sıra bulgur ve tam tahıllı ekmek gibi kompleks karbonhidratlara yer verilmeli. Sebze ve lifli gıda tüketimi de önemli. Çok şekerli, tuzlu ve yağlı besinlerden uzak durmak gerekiyor." dedi.

"İftara su ve çorba ile başlayın"

İftarı bir bardak su ile açtıktan sonra çorba içilmesi tavsiyesinde bulunan Köleoğlu, "Böylece mide yorulmayacak, sindirim de kolaylaşacaktır. Çorbanın ardından 10-15 dakika mola vermek ve ana öğüne geçmek gerekiyor. Yemekten hemen sonra tatlı tüketilirse kan şekeri ani şekilde yükselecektir. Bu da açlık ve yorgunluk hissine yol açacaktır. Dolayısıyla tatlıyı ana yemekten 1-2 saat sonra yemek daha iyi olacaktır. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

Sahurdan sonra hemen uyumak sağlıklı mı?

Sahurdan sonra hemen yatılması durumunda mide problemlerinin görülebileceğini kaydeden Köleoğlu, "Sahurdan sonra bir müddet beklemek, uyku kalitesi açısından yararlı olacaktır. Tam tahıllı ekmek, ceviz, sebze ve yoğurt gibi tok tutucu ürünleri sahurda tüketmek gerekiyor. Aşırı şekerli, şekerli ve tuzlu besinlerden kesinlikle kaçının." dedi.

Yorumlar (0)