Kronik hastalar dikkat! Oruç tutarken neye dikkat edilmeli?

Dr. Mehmet Canacankatan, Ramazan ayında sağlıklı oruç tutmak isteyenlere önemli tavsiyelerde bulundu. İşte detaylar…

SAĞLIK 11.03.2024, 12:00 11.03.2024, 12:03 Buse Önder
Kronik hastalar dikkat! Oruç tutarken neye dikkat edilmeli?

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç tutacak olanları, özellikle kronik hastalığı bulunanları etkileyen önemli konuları açıklayan Mersin Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Canacankatan, sağlıklı bir oruç dönemi geçirmek için dikkat edilmesi gerekenleri detaylandırdı.

Dr. Canacankatan, öncelikle kronik hastalığı olanların hekim onayı aldıktan sonra oruca hazırlanmalarının önemli olduğunu vurgulayarak, "Onayı aldıktan sonra bireysel tedavi ve bireysel beslenme metotlarıyla oruçlarını rahatlıkla tutabilirler. Kronik hastalıkları olanların hekim onayı aldıktan sonra Ramazana hazırlanmaları yerinde olacaktır" dedi.

Şeker hastaları mutlaka sahur yapmalı

Özellikle şeker hastalığına sahip vatandaşlara sahurda kalkmalarını öneren Canacankatan, "Sahurda protein içeriği yüksek besinler tüketmek açlık süresini daha dolu dolu geçirmelerini sağlar. Şeker hastaları hipoglisemi riski ile karşı karşıya kalabilirler, bu nedenle oruç tutmadan önce doktora danışmaları önemlidir. Sahurda alınan karbonhidrat miktarına dikkat edilmeli, aşırı şeker içeren gıdalardan kaçınılmalı" diye konuştu.

İftar sofraları dört parçaya bölünmeli

Doktorun dikkat çektiği diğer bir konu ise iftar saatlerinde kontrollü beslenme oldu. Canacankatan, iftar tabağını dört eşit parçaya bölmeyi önererek, bir bölümde sebzeler, bir bölümde protein içeren besinler, bir bölümde tahıllı besinler ve son bölümde meyveli yoğurt veya mevsim salatasına yer verilmesini tavsiye etti.

Ramazan ayında sıvı tüketimine de dikkat çeken uzman, iftar ve sahur arasında bol su içilmesini ve iftarın hemen ardından şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılara yönelinmesini önerdi. Ayrıca, iftar sonrasında çay ve kahve yerine rezene, ıhlamur gibi bitkisel çayların tercih edilmesini vurguladı.

Tansiyon hastaları dikkat

Canacankatan, hipertansiyon ve kardiyovasküler sistem hastalarının da doktorlarıyla iletişim halinde olmalarını ve tansiyon ilaçlarını düzenlemeleri gerektiğini vurgulayarak, "Su kaybı yaşanabilir, bu nedenle ilaçların dozları değiştirilmeli ya da tansiyonu düşüren etkileri olan ilaçlar önerilmemelidir” ifadelerini kullandı.

Tiroit hastalığına sahip olanlara da seslenen Dr. Canacankatan, ilaçlarını aç karnına almalarını önererek, "İlacın etkinliği bu dönemde daha fazla olacaktır. Aç karnına içmeleri ya da yemek yedikten en az 2-3 saat sonra ilaçlarını almaları daha uygun olacaktır" şeklinde konuştu.

‘Ramazan bitiminde mutlaka kontrole gidin’

Uzman, ramazan ayının bitiminde ise kronik hastalıkları bulunanların doktor kontrolüne gitmelerini ve tedavilerini gözden geçirmelerini önerdi. Sağlıklı bir Ramazan geçirmek isteyenlerin, hekimleriyle iletişim halinde olmalarını ve bireysel sağlık durumlarına uygun oruç tutmalarını önemle vurguladı.

Yorumlar (0)