Hamileliğin ilk ve son 3 ayında diş tedavisine dikkat

Pedodonti Uzmanı Doktor Özge Bektaş, hamileliğin ilk üç ayında bebeğin durumu ve diş tedavisi ile ilişkisi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Bektaş, ilk üç ayda hamilelerin diş tedavisinden uzak durması gerektiğini bildirdi. 

SAĞLIK 05.07.2021, 10:46 05.07.2021, 17:47
Hamileliğin ilk ve son 3 ayında diş tedavisine dikkat

Hamilelik döneminde diş tedavisinin yaptırılıp yaptırılmaması konusunda tedirginlik yaşayanlar için Pedodonti Uzmanı Diş Hekimi Doktor Özge Bektaş, merak edilen konulara açıklık getirdi. Özge Bektaş, konuşmasına, “İlk 3 ayda diş tedavisi yaptırmayın.” diyerek başladı. 

Bektaş: “Hamilelik döneminde östrojen ve progesteron dediğimiz hormon düzeylerindeki artışın etkisiyle annenin ağız sağlığında değişimler meydana geliyor. Ağır hijyeninin yeterli olmaması ve dişler üzerinde plak birikmesi durumunda diş etlerinde ödem, dişeti iltihabı ve kanama gibi durumlar daha hızlı görülebiliyor.” 

Dişiniz kanasa dahi fırçalamanız gerekiyor 

“Diş etleri kanayan anne adayları hem kanamanın artmaması hem de acıdan kaçınmak için fırçalamayı bırakabiliyor. Bu da ağız içindeki bakterilerin daha da artmasına ve sonunda diş kaybına neden olabiliyor. Hamilelik planlanıyorsa ya da hamilelik durumu varsa düzenli muayene oldukça önemli.” 



Vitamin takviyesi ve dengeli beslenme ile dişler güçlendirilmeli 

Bektaş: “Hamilelik döneminde yeme içme alışkanlıkları tamamen değişiyor. Bu değişim de hem annenin sağlığını hem de bebeğin sağlığını ve iki tarafın da ağız içini etkiliyor. Bu dönemde dengeli beslenmeye dikkat edilmesi ve vitamin takviyeleri ile destekleme şart. A vitaminini süt, et, yumurtadan; C vitaminini domates ve meyveden; D vitaminini balık, yumurta ve sütten; kalsiyumu yeşil yapraklı sebzeler ile süt ve süt ürünlerinden almak gerekiyor. Ayrıca B12 ve C vitamin depolarını doldurmak için ayrıca destek almak da gerekiyor.” 

Ağız içi salgılar, hormonal değişiklikten yüksek oranda etkilenir 

Bektaş: “Hamilelik döneminde hormonsal değişimler, sağlığı ve ağız içi salgılarını yüksek oranda etkiliyor. Hormonların değişmesiyle birlikte bulantı, reflü, kusma gibi ağız içi asit artışına sebep olan durumlar meydana geliyor. Sürekli asidik ortama maruz kalan diş ve diş dokusu da zarar görüyor. Diş yüzeyleri aşınıyor ve bu şekilde çürük ile hassasiyet oluşuyor. Bu dönemdeki tükürük artışı sebebiyle diş ve diş dokularındaki temizlik etkisi da azalıyor. Fakat düzenli fırçalama yaparak bu dönemde en az hasarı almak mümkün.” 



Uyku kalitesinin bozulması, diş sorunlarına sebep oluyor 

Bektaş: “Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bozulan uyku kalitesi de diş sorunlarını oluşturuyor. Uykusunu alamayan hamilelerde diş sıkma alışkanlığı görülüyor. Bu da çene eklemlerinde, kulakta, omuzda ve boyunda ağrıya ve vücudun gerilmesine sebep oluyor.” 

Hamilelik düşünenlerin ağız içi tedavi yaptırması gerekiyor 

“Hamile kalmayı düşünenler, sürecin başında tüm diş kontrollerini yaptırmalılar. Çürük dişin ya da düşmüş dolgunun olmamasına ve ağız hijyenine baktırmalılar. Özellikle eski dolguların ve kanal tedavilerin durumu ile 20 yaş dişlerinin durumları takip edilmeli ve bunların tedavileri, hamilelikten önce bitirilmeli.” 



Hamileliğin ilk 3 ayında diş tedavisinden kaçınılmalı 

Bektaş: “Hamileliğin ilk 3 ayı, bebeğin organlarının geliştiği aydır. Bu sebeple diş tedavilerinden kaçınılmalıdır. Tedavi olmak için en uygun dönem, ikinci 3 aylık dönemdir. Yani 4-5 ve 6. aylardır. Hamileliğin son 3 ayı da ilk 3 ayı kadar hassas olduğu için bu dönemde de tedavi yaptırılmamalıdır. Fakat acil durum oluşmuşsa ve ağız içindeki enfeksiyonun bebeği olumsuz etkileme durumu varsa o zaman tedavi yapılabilir. Eğer anestezi uygulamasının yapılması ve ilaç verilmesi gerekiyorsa jinekoloji uzmanı ile birlikte hareket edilip o şekilde tedavi yapılmalıdır.” 

Gereksiz ilaç kullanılmamalı ve diş filmi mecbur kalmadıkça çekilmemeli 

Bektaş: “Hamilelik döneminde film çektirmekten ve büyük boyutlu radyasyonları almaktan kaçınmak gerekir. Fakat eğer ki annenin genel sağlığı söz konusuysa diş filmi çektirilmesine izin verilebilir. Fakat bunun için belirlenen kriterlere uymak gerekir. Diş filmlerini çektiğimiz makinelerin radyasyon yayma oranı az ve filmin çekildiği yer karın bölgesine uzak olsa da annenin röntgen çekilirken kurşun önlük giymesi gerekir. Kurşun önlüğü giymeden röntgen odasına girilmemelidir. Ayrıca bu dönemde kullanılan ilaçlara da dikkat edilmelidir. Bilinçsiz kullanılan ilaçlar, bebeğin diş sağlığını etkiler.” 

Yorumlar (0)