Uzmanlar boyun ve bel ağrısının çok bilinmeyen 'duygusal' sebebine karşı uyarıyor

Uzmanlar toplumda baş ağrısından sonra en fazla görülen şikayetin boyun ve bel ağrıları olduğunu söyleyerek, duygusal problemler, aşırı stres gibi faktörlerin de ağrıları tetikleyebildiğine dikkat çekiyor.

SAĞLIK 05.07.2021, 10:55
Uzmanlar boyun ve bel ağrısının çok bilinmeyen 'duygusal' sebebine karşı uyarıyor

Sırt ve bel ağrısının baş ağrısı sonrası en çok karşılaşılan ve kişinin yaşam kalitesini düşüren yakınmalardan birisi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ali Yılmaz ağrıların nedeninin çoğunlukla net sebebi hasta tarafından bilinmeyip sadece ağrının neden olduğuna ilişkin varsayımlarda bulunulur." şeklinde konuştu.

Medicana İnternational İstanbul Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz, stresten kaynaklı boyun ve bel ağrılarına ilişkin açıklamalar yaptı. Yılmaz, "Bel ağrısı ve sırt ağrısı, baş ağrısından sonra en fazla karşılaşılan yakınmalardandır. Bu ağrının sebebi hasta tarafından genellikle bilinmez, sadece ağrının sebep olduğu durumlara ilişkin varsayımlar yapılır. Ağrı öylesine şiddetli olabilir ki hasta bir zaman sonra günlük işlerini yaparken zorlanabilir. Ters bir harekette, bir şeyi kaldırırken ağrısı daha da şiddetlenebilir. Fakat çoğunlukla stresin bel ve sırt ağrısının üzerindeki etkileri göz ardı edilir." dedi.

"Fiziksel problemler ruhsal sorunlara sebep olabiliyor"

Doç. Dr. Yılmaz, duygusal veya zihinsel problemlerin, boyun, sırt ve bel ağrısına sebep olabileceğini söyleyerek, "Vücudun tehlikeli ya da zorlu durumlarında verdiği bir tepkidir stres. Kişi endişeli veya stresli hissettiği zaman kendisi farkında olmasa dahil vücudunda kişiyi zarardan korumaya çalışan fiziksel ve kimyasal reaksiyonlar ortaya çıkar. Adrenalin ve kortizol salınır. Kaslarda istemsizce kasılma oluşur. Bu kasılma genel olarak omuzlar, boyun ve omurganın alt kısımlarında meydana gelir." şeklinde konuştu.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bölgelerde yaşanan uzun süreli gerginlik sırt ağrısı ve daha da spesifik olarak bel ağrısına sebep olabilir. Bedenimiz ve zihnimiz birbirine bağlıdır. Yapılmış olan çalışmalarda anksiyete ve depresyon gibi problemlerin sırt ağrısını daha da kötü bir hale getirebieceği kanıtlanmıştır. Bu durumun tam tersi de doğrudur. Fiziksel problemler de ruhsal bir takım sorunlara sebebiyet verebilir veyahut kişinin ruhsal durumu üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilir. Özellikle eğer kişilerin psikolojik rahatsızlığı varsa, sırt ağrısını ele alırken zihinsel sağlıkla beraber omurgaya bütüncül şekilde yaklaşmak da büyük bir önem taşımaktadır."

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz

"Ters bir hareket yapıldığında patlayıp bel fıtığına sebebiyet verebilir"

Stresin bel fıtığına sebep olabilecek bir ortamı hazırladığını söyleyen Doç. Dr. Yılmaz, "Stres kaslarımızın özellikle omuzlarımızın etrafındaki ve omurgamızın altında bulunan kasların gerilmesine sebe olduğunu biliyoruz. Ağrı yaşamaya neden olan bu durum döngüsel bir durumu başlatabilir. Çünkü ağrıyla beraber hareketin azalması kasların zayıflayıp daha da gerilmesine sebep olur. Gerilen ve zayıflayan kaslar omurgaya yeterli desteği sağlayamayacağı için ters bir hareket durumunda bel fıtığı oluşturabilir. Günümüzde insanların iş yerlerinde veya bilgisayarlarının başında oturarak uzun saatler çalışmasının ve stresli bir yaşama sahip olan insanlardaki bel fıtığı riskinin diğer insanlara göre oldukça yüksek olduğu görülmüştür." dedi.

"Ilık duş ağrınızı hafifletip kaslarını gevşetebilir"

Doç. Dr. Yılmaz, "Genel olarak ilaç tedavisiyle beraber akut dönemde dinlenme sonrası ezgersiz yapmak sıradan bel ağrılarında büyük ölçüde rahatlamayı sağlar. Banyo ve ılık duş, kaslarınızı gevşetmek ve ağrınızı hafifletebilir. Dar kanal, disk problemleri ve bel fıtığı daha ciddi durumlar olduğundan profesyonel bir destek gereklidir. Ameliyat son çare olmasına karşın kimi vakalarda da tek çaredir. İlaç tedavisinin yetmediği durumlar için fizik tedaviyle beraber radyofrekans nörotomi, streaid enjeksiyonu ve ozon tedavisi gibi cerrahi olmayan minimal invazif teknikler aracılığıyla da ağrı giderilebilir. Fakat çoğu durum için ameliyat gerekmez." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)