Hacamat nasıl yapılır, faydaları nelerdir?

Karbondioksit ile toksinlerin atılmasına ve cilt altı kan dolaşımını çoğaltmaya yardımcı olmak adına yapılan hacamat, vücudun bir bölgesinden bardak ya da benzeri bir nesneyle vakum yapılarak kanın çekilme işlemidir. Peki, hacamat nasıl yapılır? Hacamatı kimler yaptırabilir? Hacamatın faydaları nelerdir? İşte ayrıntılar…

SAĞLIK 10.11.2022, 12:45 11.11.2022, 09:19
Hacamat nasıl yapılır, faydaları nelerdir?

5000 sene öncesine kadar giden bir tedavi biçimi olarak bilinen hacamat, vücudun bir neşter ile çizilmesi ve ağzı geniş bir bardak kullanılarak kanın çekilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Geleneksel olarak uygulanan bu yöntem, hastalık, sızı ve ağrı görülen organa yakın şekilde yapılır. Peki, hacamat nasıl yapılır? Hacamatı kimler yaptırabilir? Hacamatın faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Hacamat nasıl yapılmaktadır?

Çok eski zamanlardan beri yapılan bir tedavi şekli olan hacamat, bardaklar ya da kupalarla uygulanmaktadır. Hacamat tedavisinde kullanılmakta olan bardaklar ise şunlardır:

Silikon

Cam

Çömlek

Bambu

Çin tedavi biçimlerinde kullanılan hacamat uygulamalarında, ilk olarak tedavi adına belirlenen bölgeye kesiler yapılmaktadır. Daha sonra ise negatif basınç alanları gibi yer alan kupalar vücuda konulmakta ve bu idare yaş hacamat tedavisi olarak isimlendirilmektedir.

Arap toplumu içerisinde de uygulanan hacamat tedavisinde ise, ilk olarak kupalar tespit edilen bölgelere konulmakta ve oluşturulan negatif basınç düzeneği ile derinin kabarması oluşmakta, takribi 5 dakikanın ardından kupalar alınır. Daha sonra bu bölgelere belirli kesiler atılmakta, sonrasında yeniden yerleştirilen kupalarla negatif basınç meydana getirilerek sıvının dışarı atılması sağlanmaktadır.

Hacamatı kimler yaptırmamalıdır?

Hacamat uygulaması, kan yoluyla bulaşan hastalıklarda, yaşlılık, zayıflık ve kansızlık durumları varsa yapılamaz. Öte yandan, kemoterapi ya da ışın tedavisi gören, diyaliz ve hemofili hastaları, organ nakli yapılmış, düşük tansiyon ve hamilelik durumu olanların hacamat uygulaması oldukça zararlıdır.

Hacamat ne zaman yapılmalıdır?

Hacamat tedavisi uygulanmadan önce, kadınların regl zamanında olmaması, cerrahi bir müdahale yapılmışsa en düşü 40 gün beklenmesi, tedaviden 1 gün sonra ve önce hayvansal ürünlerin tüketilmemesine önem gösterilmesi, 1 gün sonrasında ve öncesinde cinsel ilişkiye girilmemesi gerekmektedir.

Tedavinin uygulanacağı günler Hz. Muhammet’in ifade ettiği üzere cumartesi, cuma ve çarşamba haricidir. Hacamat yapılacak kişiler uygulama öncesinde abdest almalıdır.

Hacamat zararlı mıdır?

Hacamatın yararları kadar zararları da birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Hacamat uygulanacak yer temiz olmalıdır. Eğer steril bir yerde hacamat tedavisi yapılmazsa tedavinin sonrasında kesiklerin atıldığı bölgede enfeksiyon ya da mikrop görülebilir.

Hacamatta çıkan kan nedir?

Hacamat sırasında vücuttan atılan kan kirli kan şeklinde isimlendirilir. Bu şekilde tanımlanmasının nedeni ise toksik maddeler içermesidir. Damarlarda bulunan kirli kanın atılması vücudun rahatlamasına fayda sağlar.

Hacamatın faydaları nelerdir?

Kaslarımızı gevşetir.

Manevi yaşantımızı renk katar.

Vücudumuzun bir bölgesinde ağrı ya da damarlarda sertlikleri geçirir.

Bütün ağrıları tamamıyla keser (migren, bel boyun fıtığı gibi).

Uykusuzluk sorunu yaşayanlara rahatlık sağlar ve sinirimizi yatıştırır.

Yorumlar (0)