Gripten korunmanın 5 basit yolu

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yaptığı açıklamada, gripten korumanın 5 basit yolunu açıkladı.

SAĞLIK 14.11.2019, 09:44 14.11.2019, 10:01
Gripten korunmanın 5 basit yolu

Gribin en yaygın belirtileri; ateş, kuru öksürük, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, acıyan boğaz ve akan burundur.

Her yıl, milyonlarca insan grip hastalığına yakanıyor ve çoğu bir haftada iyileşiyorken, maalesef az sayıda insan grip yüzünden hayatını kaybediyor.

Mevsimsel grip ise, genellikle sonbaharın sonuna doğru ve kışın görülüyor.

İşte Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kendinizi ve çevrenizdekileri gribe karşı nasıl koruyacağınızın yolları

1. Aşı olun

Gribe ve gribin ciddi komplikasyonlarına karşı kendinizi korumanın en etkili yolu her yıl aşı yaptırmaktır.

Aşı yaptırmak, özellikle hamileliğin hangi aşamasında olursa olsun bütün hamile kadınlar için oldukça önemlidir. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklara, yaşlılara, sağlık çalışanlarına ve kronik sağlık sorunu yaşayanlara aşı yaptırmanın önemini vurguladı.

2. Ellerinizi düzenli olarak yıkayın

Ellerinizi temiz tutmak sizi birçok enfeksiyondan korur. Düzenli olarak el yıkamak, sizi ve çevrenizdeki insanları grip ve diğer enfeksiyonlardan korumanın en basit yoludur. 

Fakat, ellerinizi su ve sabunla düzenli olarak yıkayıp tek kullanımlık havlu ile kurutmanız gerekiyor. Ayrıca, eğer çevrenizde sabun ve su bulunmuyorsa alkol esaslı el losyonlarını da kullanabilirsiniz.

3. Burnunuza, gözünüze ve ağzınıza dokunmaktan kaçının

Mikroplar, sıklıkla vücudunuza göz, burun ve ağız yoluyla girer. Elbette soluduğunuz her şeyi kontrol edemezsiniz fakat enfeksiyon kapma riskini elinizi yüzünüzden uzak tutarak azaltabilirsiniz.

Eğer gözünüze, burnunuza veya ağzınıza dokunmanız gerekiyorsa, temiz bir mendil ile dokunabilirsiniz ya da ilk önce ellerinizi yıkayabilirsiniz.

4. Hasta insanların yakınında olmayın

Grip bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle toplu taşıma gibi kalabalık alanlarda, okullarda, hastanelerde grip olduğunu düşündüğünüz insanlardan uzak durmaya çalışmanız gerekmektedir.

Grip hastası bir kişi öksürdüğünde ya da hapşırdığında, mikroplar bir metreye kadar yayılabilir ve bu alan içinde nefes alan insanlara mikrop bulaşabilir.

5. Eğer kendinizi iyi hissetmiyorsanız evde kalın

Eğer gripken başkalarıyla özellikle kanser, kalp hastalığı ya da HIV gibi kronik sağlık hastalıklarından muzdarip olanlarla vakit geçirirseniz, onları risk altına almış olursunuz. Bu sebepten dolayı, grip bulaştırmamak ve başka insanların hayatını korumak için grip olduğunuz zaman kendinizi bir süre insanlardan uzak tutun. 


 

Yorumlar (0)