Grip mevsiminde alınacak önlemler!

Doç. Dr. Ebru Çelebioğlu, mevsimsel gribin en fazla görüldüğü ayların yaklaştığını hatırlattı ve özellikle astım gibi hastalıkları bulunanların mutlaka aşı yaptırması gerektiğini söyledi.

SAĞLIK 24.09.2019, 09:14 24.09.2019, 14:02
Grip mevsiminde alınacak önlemler!

Özellikle mevsimsel geçiş dönemlerinde ve sonbaharın bitimine doğru daha çok görülen "mevsimsel grip" zannettiğinizden daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Grip, özellikle astım hastalarında ciddi krizlere neden olabilir.

Gribin belirtileri

Ekim ayına yaklaştığını ve mevsimin değiştiğini hatırlatan "Erişkin Alerji İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi" Doç. Dr. Ebru Çelebioğlu, gribin belirtilerini "Birden başlayan ateş, baş ağrısı, bitkinlik, öksürük, boğaz ağrısı, burunda tıkanıklık ve vücut ağrıları..." olarak sıraladı.

En etkili önleme yolu aşı

Soğuk algınlığından daha ağır şikayetlerle seyreden gribi, en etkili önleme yolunun aşı olduğunu vurgulayan Çelebioğlu, grip virüsünün hızlı bir şekilde şekil değiştirdiğini vurguladı. Bu hızlı değişim nedeniyle grip aşısının da her yıl değiştiğini söyleyen Çelebioğlu, "Grip aşıları güvenli ve etkilidir. Aşı yalnızca gripten koruduğu için diğer virüslerle olan enfeksiyonlara karşı etkisizdir." dedi.

Kronik hastalığı bulunanlarda grip daha ağır seyrediyor

Astım gibi hastalıkları bulunanlarda gribin daha ağır seyredebileceğini belirten Ebru Çelebioğlu, "Özellikle orta ve ağır şiddette astımı olanlar risk altındadır. Grip, hastalarda ataklar geçirilmesine ve solunum yetmezliğine neden olarak hayatı tehdit edebilir." ifadelerini kullandı.

Aşının etkisi 2-3 haftada kendisini gösterir

Her yıl grip mevsimine girmeden önce, astım hastalarının aşı yaptırmaları gerektiğine işaret eden Çelebioğlu, aşının koruyucu etkisinin ise ancak 2 ila 3 haftanın ardından kendisini göstereceğini hatırlattı.

Hangi dönem aşı için ideal? 

Çelebioğlu, aşı için ideal dönemin "ekim, kasım ve aralık ayları" olduğunu söyledi. Aşının canlı virüs içermediğini ve gribe yakalanma riskinin bulunmadığını aktaran Çelebioğlu, "Grip aşısı uygulanan yerde ağrı, şişlik, kızarma, morarma ve sertleşme gibi lokal reaksiyonlar ve ateş, kırgınlık, titreme, yorgunluk, baş, eklem ve kas ağrıları görülebilir." diye konuştu.

Bol bol meyve ve sebze tüketin

Ani hava değişiminin yaşandığı zamanlarda ortaya çıkan gripten korunmak için sıvı tüketimi artırılmalı. Mevsiminde çıkan taze sebze ve meyveler tüketilmeli. Özellikle portakal, elma, ayva, kivi, armut,nar, greyfurt, taze fazulye ve havuç gibi meyve-sebzeleri bol bol tüketmek gerekiyor.

Yorumlar (0)