Grip tedavisinde antibiyotik kullanılır mı?

Grip mevsimi geldi çattı, antibiyotik kullanımı konusu yeniden gündeme geldi. Peki grip tedavisinde antibiyotik kullanmak yanlış mı?

SAĞLIK 25.09.2019, 14:09 25.09.2019, 14:26
Grip tedavisinde antibiyotik kullanılır mı?

Ülkemizde yıllardır grip ya da başka bir hastalığın tedavisinde ateş düşürücü olarak antibiyotiklere başvuruluyor. Sağlık uzmanları ise bu yanlışa düşülmemesi konusunda yıllardır uyarılar yapıyor.

Gelişigüzel antibiyotik kullanmak yarardan çok zarar getiriyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, konuya ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Aydın, virüsün etkin olduğu dönemde kullanılan antibiyotiklerin yarardan çok zarar getirdiğini belirtti.

Vücut ısısını ayarlamak gerekiyor 

Aydın, havaların soğumasıyla birlikte insanların kapalı alanlara hapsolduğunu ve gribin bu dönemlerde artış gösterdiğini hatırlattı. Zannedildiğinin aksine, soğuk havanın gribe etkisi olmadığını söyleyen Aydın, önemli olanın vücut ısısını korumak olduğunu kaydetti.

Grip ve nezle karıştırılmamalı

Grip ve nezlenin birbirine karıştırılmaması gerektiği söyleyen Prof. Dr. Aydın, iki hastalığın farkları şöyle anlattı:

"Gripte, eklem ve kas ağrısı, aynı zamanda ateş olur. Etinizin, kemiğinden ayrılması gibi sistemik bir ağrı hissedilir. Halk arasında da 'paçavra' olarak tabir edilir. Nezle ise daha basit geçirilebilir. Ateş ve kas ağrısı olmaz. Burun akıntısı, hapşırma şeklinde şikayetler eşlik eder. Bütün vücutta şikayet varsa, ateş eşlik ediyorsa bu bir grip tablosudur. Hapşırma, burun akıntısı, göz nezlesi, hafif öksürük varsa bu da nezledir. Grip yatağa düşürür. Tümü olmasa da ağır bir tabloyla iş performansını, yaşam kalitesini düşürür. Nezle daha hafif, ayakta geçer."

Gribe yakalanmamak için ne yapılmalı?

Gribe yakalanmamak için çeşitli önlemlerin alınması gerektiğine işaret eden Aydın, kapalı ortamlarda uzun süre kalınmaması gerektiğini söyledi. Vücut sıcaklığının ayarlanması gerektiğini söyleyen Aydın, "Grip şikayetleri başladığı zaman bir solunum ya da öksürmeyle açığa çıkan 'damlacık' denilen partiküller havada asılı kalır. Gripli kişilerle bir metreden kısa mesafede temastan kaçınmak gerekir" dedi.

"Gripte antibiyotiğin yeri yoktur"

Prof. Dr. Aydın ayrıca antibiyotiklerin ateş düşürücü olarak kullanılmaması gerektiğini ifade etti ve ekledi:

"Grip antibiyotikle tedavi edilebilir bir hastalık değildir. Gripte antibiyotiğin yeri yoktur."

Yorumlar (0)