Göz makyajı yaparken aman dikkat!

Göz makyajı yaparken dikkatli olunması gerektiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, göz makyajı yaparken dikkat edilmesi gerekenleri de bir bir anlattı.

SAĞLIK 12.12.2019, 15:34
Göz makyajı yaparken aman dikkat!

"Gözler dünyaya açılan penceredir" ifadesini kullanan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, “Gözlerimiz, hayatla bağımızda en önemli organlardan biridir. Gözlerimiz aynı zamanda yüzde en çok bakılan, sağlığın, yorgunluğun, sevincin, üzüntünün, yaşın ve hislerin dışarıya en net olarak yansıtıldığı yerdir. Ve en çok dikkat edilen de gözlerin makyajı ve temizliğidir. Göz makyaj tekniklerinden ziyade göz makyajı yaparken en önemli husus gözlerimizi nasıl koruyabileceğimizdir.” ifadelerini kullandı.

Makyaj malzemeleri

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, makyaj malzemeleri olarak temiz ürünlerin seçilmesi gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu:

“Mutlaka güvenilir marka makyaj ürünleri kullanmalısınız. Kendini kanıtlamış, geçmişte hiçbir vukuatı bulunmayan, uzun yıllar kabul görmüş markalar güvenilir markalardır. Makyaj malzemeleri arasında en önemlileri ise göz makyaj malzemeleridir. Göz için kullanılan makyaj malzemeleri, tıpkı diş fırçası ya da tırnak makası gibi kişiye has olması gerekir ve başkasına ya da bir arkadaşına ait ürünler katiyen kullanılmamalıdır. Herhangi bir göz enfeksiyonu geçirildiğinde kullanılan tüm ürünlerin değiştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Çünkü her ürün gözün dokusuna uygun olmayabilir. Alerjik etkiye sebep olabilir. Kirpiklerin dış kısmına makyaj uygulanırken gözün canlı kısmına dikkat edilmelidir.

Göz makyajı yaparken kesinlikle göz ile temas halinde olan göz kapağının iç kısmına ürün uygulanmaması gerekir. Çünkü göz kapağı hareket ettirildikçe, göz kapağı içindeki yüzeyde bulunan kimyasal madde gözün canlı bölümüne temas edecektir. Göz kapağı içine uygulanan boya bileşimleri gözün canlı tabakasına ulaşıp gözyaşı sıvısına karışır ve gözümüzün korunması ve nemlenmesinde görevli gözyaşı kalitesini ve miktarını bozar. Gözyaşı kalitesinin bozulması da sonuç olarak görmeyi bulanıklaştırabilir ve enfeksiyona sebep olabilir. Neticede, kişi kontakt lens kullanıyorsa ciddi kornea rahatsızlıkları hatta göz ülserlerine neden olmaktadır. Ayrıca kirpiklerin aralarına ve iç kısmına uygulanan makyaj malzemeleri kirpiklerin altındaki salgı bezleri çıkışlarını tıkayarak, toplumda 'arpacık' olarak bilinen göz kapağı enfeksiyonlarına yol açabilmektedir."

Temizlik

Uyumadan önce makyaj kalıntılarının mutlak surette temizlenmesi gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, göz makyajı temizliği ile ilgili şu uyarılarda bulundu:

"Göz makyajı uygulayan bir kişinin gece yatmadan önce göz bölgesindeki boya kalıntılarını mutlaka temizlemesi gerekir. Temizlik için öncelikle makyaj temizleme solüsyonları kullanılmalıdır. Daha sonra göz çevresindeki kalan tüm toksik maddeleri göz çevresinden ve tenimizden uzaklaştırmak için eczanelerde 'göz kapağı şampuanı' olarak satılan ürünlerle son temizlik yapılarak göz makyajı temizliği bitirilmelidir. Dişlerimizi nasıl ki düzenli olarak fırçalamamız gerekiyor, göz kapağı şampuanı da düzenli olarak tıpkı diş fırçalama gibi sabah akşam uygulanması gerekir. Çünkü sabahtan yatacağımız saatlere kadar tüm gün açık ortamda olan ve her türlü toza, gözle görülmeyen her türlü partikül maddelere maruz kalan gözlerimiz ve göz kapaklarımız temizlenmedikçe 'kronik göz kapağı sorunlarına' yol açacaktır. Göz makyajı temizliği yapmayan insanlarda zamanla kronik enfeksiyon, alerjik hastalıklar, arpacık oluşumu, göz çevresi ödemi ve göz çevresi kırışıklıklarında artma gibi pek çok hastalık yaşanması riski yükselmektedir.”

Yorumlar (0)