Rusya da Almanları sınır dışı etti!

Rusya, Almanya'nın iki Rus diplomatı sınır dışı etmesinin üzerine iki Alman diplomatı sınır dışı etti.

DÜNYA 12.12.2019, 15:44 12.12.2019, 16:14
Rusya da Almanları sınır dışı etti!

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Perşembe günü yaptığı açıklamada Almanya büyükelçisinin bakanlığa çağrıldığını ve iki Alman diplomatın sınır dışı edildiğini belirttiğini açıkladı. 

Putin sinyal vermişti

İki Alman diplomatın Rusya tarafından sınır dışı edilmesi, Çeçen asıllı Gürcü Zelimkhan Khangoshvili'nin öldürülmesi üzerine iki Rus diplomatın Almanya tarafından sınır dışı edilmesinden bir hafta sonra gerçekleşmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen Ukrayna zirvesinde böyle bir adım atabileceklerini açıklamış ancak Almanya'yla ilişkilerinin "iyi" olduğunu belirtmişti.

Mütekabiliyet çerçevesinde sınır dışı edildiler

Rusya Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada Rus tarafının mütekabiliyet prensibi çerçevesinde iki Alman diplomatı "istenmeyen kişi" (persona non grata) ilan ettiğini belirtti. Almanya Dışişleri Bakanlığı adına Deutsche-Welle gazetesine konuşan bir bakanlık sözcüsü, Rusya'nın bu adımının "yanlış bir işaret verdiğini ve gayrimeşru olduğunu" söyledi.

Zelimkhan Khangoshvili kimdir?

Image result for Zelimkhan Khangoshvili

Alman hükümeti geçtiğimiz hafta iki Rus diplomatı sınır dışı etmişti ve bu harekete gerekçe olarak 40 yaşındaki Gürcü Zelimkhan Khangoshvili'nin ölümü için yürütülen soruşturmada Rusya'nın işbirliğinde bulunmadığı gösterilmişti. Khangoshvili, Almanya'nın başkenti Berlin'de bir parkta öldürülmüştü.

Rusya iddiaları reddediyor

Zelimkhan Khangoshvili, 1999-2009 arasında süren İkinci Çeçen Savaşı'nda Rusya'ya karşı savaşmış ve savaş sonrasında da Rusya aleyhine faaliyet göstermişti. Almanya federal savcıları, Khangoshvili'nin cinayetinin Rusya adına işlendiği hakkında "yeterli derecede kanıt" olduğunu iddia ediyor ancak Rusya bu iddiaları reddediyor.

Yorumlar (0)