Gebelikte günlük kahve tüketimi ne kadar olmalı?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Diyetisyen Veysel Ciğerli, kahve tüketiminin yararları hakkında açıklamalar yaptı. Gebelikte günlük kahve tüketiminin ne kadar olması gerektiğinden de bahseden Ciğerli, "Günde 3 bardak kahve içen kişilerde karaciğer kanseri riski azalıyor." dedi.

SAĞLIK 06.06.2022, 13:19 Hakan Öksüz
Gebelikte günlük kahve tüketimi ne kadar olmalı?

Kahve tüketiminin yararları hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Diyetisyen Veysel Ciğerli, "Kahve strese karşı bir antioksidan görevi görüyor. Kahve tohumunda bulunan maddeler, serbest radikallerin yol açtığı hasarları iyileştiriyor. Stres kaynaklı hastalıkların verdiği zararlar, kahve tüketimi sayesinde minimuma indiriliyor." ifadelerini kullandı.

Karaciğer kanseri riskini azaltıyor!

Kahve tüketimine ilişkin yapılan araştırmalardan bahseden Ciğerli, "Günde 3 bardak kahve içen kişilerde karaciğer kanseri riski azalıyor. Dönüştürücü büyüme faktörü olan beta-1 oluşumu, karaciğer kanseri ve sirozun ortaya çıkmasına neden oluyor. Araştırmalarda kafeinin, beta-1 oluşumunu baskıladığı görüldü. Yine de bu konuda daha ayrıntılı klinik deneyler yapılmalı." dedi.

Gebelikte kahve tüketimi

Kahve alımının "yorgunluk giderici" özelliğe sahip olduğunu belirten diyetisyen Veysel Ciğerli, "Merkezi sinir sistemini uyararak tokluk hissini artırıyor. Böylece daha az yemek yeme ihtiyacı hissediliyor. Kahvenin ağrı kesici etkisi de var. Hamileler, günde en fazla 200 miligram kahve tüketmeli. Bu miktarlarda kahve tüketimi, gebelerde sağlık riski oluşturmuyor." ifadelerini kullandı.

Diyetisyen Veysel Ciğerli, şeker hastalığı riskini en aza indiren kahve tüketiminin birçok sistemsel hasarı da onardığını söyledi.

Yağ kütlesini azaltma üzerinde etkisi var!

Günlük belli miktarda kahve tüketiminin, kalp hastalıklarının engellenmesinde etkili olduğuna değinen Ciğerli, "Yüksek miktarda kahve tüketen kişilerde bu yararlı etkilerin düştüğü görüldü. Öte yandan yağ kütlesini azaltma konusunda yüksek miktarda kahve tüketiminin daha yararlı olduğu saptandı. Yapılan testlerde günde 524 miligram kahve tüketen kişilerin yağ yakımı, kahve alımı en fazla 151 miligram olan kişilere kıyasla daha hızlı oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)