Kahve, meme kanseri hastalarının ömrünü uzatıyor

Prof. Dr. Uğur Coşkun, düzenli kahve tüketiminin meme kanserine olumlu etkisini şu cümlelerle aktarıyor: “30 senelik araştırmada 8900 kadın incelenmiş ve günde 3 bardak ve üzerinde kahve tüketen kadınların, hiç kahve içmeyen kadınlara oranla meme kanserine bağlı ölüm risklerinin yüzde 25 daha düşük olduğu belirlenmiş.”  

SAĞLIK 01.02.2022, 15:02
Kahve, meme kanseri hastalarının ömrünü uzatıyor

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, kahve ve kanser arasındaki ilişki hakkında çeşitli ve çelişkili çalışmalar olduğunu belirtirken son yapılan 30 senelik araştırmanın sonuçlarını aktardı. 8900 kadın üzerinde gerçekleştirilen 30 senelik araştırmaya göre meme kanseri tanısı konulduktan sonra hiç kahve tüketmeyen kadınların ölüm oranının, tanıyı aldıktan sonra günde en az 3 bardak kahve tüketen kadınların ölüm oranına göre yüzde 25 daha fazla olduğu saptandı. 

Uğur Coşkun, uluslararası bir kanser dergisinde yayınlanan ve 1-2-3 evrelerde bulunan meme kanserli kadınların üzerinde yapılan bu çalışmanın, kahvenin meme ve bağırsak kanserinin gelişimini azalttığı belirlenen daha önceki çalışmalara örnek olduğunu belirtti. 

Kahvenin antioksidanı kanseri etkiliyor 

Prof. Dr. Uğur Coşkun, konuyla ilgili şunları aktarıyor: “2020 senesinde yayınlanan bir çalışma raporuna göre kahve, bağırsak kanseri tanısı alan hastalardaki hastalık seyrini olumlu olarak etkiliyor. Bu son çalışmaya göre ise yine aynı kahve türleri, meme kanserinin gelişimini de yavaşlatıyor. Kahvenin bu etkisi, içeriğindeki DNA hasarı onarımı, anti inflamatuvar ve antioksidan etkilerinden ileri geliyor.” 



Kahvenin türü ve pişirme yöntemi önemli 

“Kahvede bulunan ve kansere karşı insanı koruyucu nitelikte olduğunu düşündüğümüz bileşenler kahvenin türüne, su oranına ve pişirme yöntemine göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin Türk kahvesi ya da filtre kahve yaparken kullanılan haşlama yöntemi, kansere karşı koruyucu olan bileşenlerin tamamını koruyor. Bu çalışmalara bakarak kanser hastalarının mutlaka kahve tüketmelerini söyleyemeyiz ancak hayatımızın bir parçası olan kahvenin pek çok faydasının olduğunu söyleyebiliriz.” 

Yorumlar (0)