DSÖ, koronavirüsün “en kötü varyantı” için acil olarak toplanıyor 

Güney Afrika’da tespit edilen ve koronavirüsün en kötü varyantı olarak nitelenen virüs için Dünya Sağlık Örgütü bugün acil bir toplantı yapacak. “B.1.1.529” ismiyle anılan bu koronavirüse karşı nelere dikkat edilebileceği, yeni bir dalganın nasıl önleneceği ve yeni bir küresel kapanmanın yaşanıp yaşanmayacağı bugünkü toplantıda belli olacak. 

SAĞLIK 26.11.2021, 13:45 27.11.2021, 16:09
DSÖ, koronavirüsün “en kötü varyantı” için acil olarak toplanıyor 

Covid-19 pandemisinde vaka ve ölü sayıları dünya genelinde artmaya devam ederken geçtiğimiz günlerde Güney Afrika’da virüsün yeni bir varyantı tespit edildi. “B.1.1.529” ismi verilen Covid-19 varyantı için İngiliz bilim insanları başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgesindeki uzmanlar, “şimdiye kadar görülen en kötü varyant” olarak tanımlamada bulundu.  

Salgın sistemlerinin zorlanacağı ve salgının tetikleneceği yönünde ifadeler kullanan bilim insanları, bu varyantın aşılardan kaçabileceğini ve ülke ekonomisini daha da zora sokabileceğini kaydetti. Yeni varyant ile ilgili ilk resmi açıklamayı yapan Dünya Sağlık Örgütü’nden Covid-19 Teknik Sorumlusu Dr. Maria Van Kerkhove, şunları aktardı: “Yeni varyant, önceki enfeksiyonlar ve aşılar aracılığıyla sağlanan bağışıklığı da yıkabilecek düzeyde. Ağır mutasyona uğramış bu yeni türü konuşmak için özel bir toplantı planlandı. Toplantıda yeni varyant, aşılar, semptomlar, testler, tedaviler ve bu varyanta karşı alınabilecek önlemler konuşulacak.” 

Varyantın daha yaygın hale gelmeye yatkın olduğunun belirlenmesi durumunda B.1.1.529 ismi yerine bu varyanta Yunanca bir isim verileceğini belirten Kerkhove, virüsün Güney Afrika’da tespit edilmesi sebebiyle İngiltere’de 6 farklı Afrika ülkesine seyahat yasağı getirildiğini de sözlerine ekledi. 

B.1.1.529’un diğer varyantlardan farkı 

Uzmanlar bu varyantın vücut hücrelerine girişlerinde rol oynayan spike proteininde daha fazla mutasyon taşıdığını belirtiyor. Spike proteini, Covid-19 aşılarının hedeflediği bölge oluşturmasıyla biliniyor.

 

B.1.1.529’un kökeni 

Bu yeni varyantın nereden geldiği hakkında farklı spekülasyonlar bulunuyor. Londra’da çalışma yürüten bilim insanlarına göre varyant, “bağışıklığı baskılanmış bir insanın kronik enfeksiyonu sırasında gelişti ve bu kişi tedavi edilmemiş bir AIDS/HIV hastası”. Bu bulgulara göre uzmanlar, Güney Afrika’da HIV virüsü taşıyan insanların büyük oranda olduğunu, ülkede tespit edilmiş 8,2 milyon HIV hastasının bulunduğunu ve bu sebeple yeni varyantın da bu ülkeden çıktığını kaydediyor.  

2020 senesinde ortaya çıkan ve “Beta” varyantı olarak bilinen koronavirüs türünün de HIV/AIDS hastası bir kişiden türeme ihtimalinin yüksek olduğu belirtilmişti.  

B.1.1.529’un yaygınlığı  

Geçtiğimiz günlerde tespit edilen bu yeni varyant, 25 Kasım 2021 itibarıyla Güney Afrika’daki 100 kişide görüldü. Ülkedeki 2 üniversitenin gen dizileme kurumlarını yöneten Prof. Tulio de Oliveira, son birkaç gündür pozitif olduğu belirlenen kişilerin yüzde 90’ının B.1.1.529 varyantına sahip olduğunu kaydetti.  

Botsvana’da ikamet eden 4 kişide 22 Kasım 2021 tarihinde bu varyantın ortaya çıktığı ve bu 4 kişinin de tam aşılı olduğu aktarıldı. Güney Afrika’dan Hong Kong’a seyahate giden bir gezginde de bu varyant tespit edildi. 



B.1.1.529 hakkında dikkat edilmesi gerekenler 

Dünya Sağlık Örgütü bu yeni varyantın 100’den az tam gen dizisine sahip olduğunu ve bu mutasyonu incelemenin zaman alacağını belirterek şu anda endişelenmek için erken olduğunu ifade etti. Fakat bugün gerçekleştirilecek toplantıda varyantın gen diziliminin, aşıya karşı dayanıklılığının ve mutasyonun tedavisinin araştırılacağı kaydedildi.  

Bu yeni tür hakkında şu anda dikkat edilmesi gereken ayrıca bir nokta bulunmuyor. Öte yandan DSÖ toplantısından çıkan kararlara göre ülkelerin sınırlarında ve seyahat kontrollerinde düzenleme yapması bekleniyor. 

Yorumlar (0)