Dr. Zehra Dursun, Kırım Kongo ile Kovid'i birbirinden ayıran belirtiyi açıkladı

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Zehra Beştepe Dursun, Kovid ile Kırım Kongo kanamalı ateş hastalığının benzer belirtilerinin olduğunu belirtirken, bu hastalıkları ayırt etmenin en önemli belirtisinin Kırım Kongo hastalığında kanama belirtisinin olduğunu ifade etti.

SAĞLIK 02.06.2021, 12:46 03.06.2021, 11:51
Dr. Zehra Dursun, Kırım Kongo ile Kovid'i birbirinden ayıran belirtiyi açıkladı

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Zehra Beştepe Dursun, benzer belirtilere sahip olan Kovid ve Kırım Kongo kanamalı ateş hastalığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“İki hastalık arasında benzer belirtiler var”

Dr. Dursun, her iki hastalığa da virüslerin sebep olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

“İki hastalığın da benzer klinikleri var. Örneğin halsizliğin, eklem ağrısının ve ateşin olması hem Kırım Kongo’da hem de Kovid’de görebilmekteyiz. Kırım Kongo hastalığına yakalananların önemli belirtisi kanama belirtilerinin olmasıdır. Kanama bulguları, cilt üzerinde mor ve kırmızı lekelerin olması, burun kanaması, diş eti kanaması, öksürürken ya da idrardan kan gelmesi tarzı durumlar Kırım Kongo'ya ait bulgulardır. Kovid’de bu bulguları görmüyoruz. Sonraki dönemlerde nadiren görülebilir. O yüzden bunun ayırt edilebilmesi gerekiyor” 

“Kırım Kongo hastalığının belirtileri tamamen 5 gün içinde çıkar”

Dr. Dursun, bağ ve bahçeye çıkma durumu olan hastalara ilişkin “Bağ ve bahçeye çıkmak zorunda olanlar varsa kesinlikle vücutlarının kene açısından taranması ve klinik takiplerinin yapılması oldukça önem arz ediyor. Üçüncü günden sonra genellikle Kırım Kongo kanama hastalığı belirti vermeye başlar. 5 gün içerisinde ise belirtiler tamamen çıkmış olur” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)