Amazon Ormanları'nın etrafındaki nehirlerin su seviyesinde rekor artış

Geçtiğimiz günlerde Brezilya’da etkili olan şiddetli yağışlar sebebiyle Amazon yağmur ormanlarının yakınında bulunan Manaus kentinin çevresindeki nehirlerin su seviyesinde rekor derecede artış yaşandı.

DÜNYA 02.06.2021, 13:19 03.06.2021, 11:51
Amazon Ormanları'nın etrafındaki nehirlerin su seviyesinde rekor artış

Brezilya'da geçtiğimiz günlerde etkisini hissettiren şiddetli yağışlar, Amazon yağmur ormanlarının yakınındaki Manaus kentinin etrafındaki nehirlerin su seviyesini de artırarak taşkınlara sebep oldu.

Su seviyesinde rekor artış

Manaus kenti etrafındaki nehirlerin su seviyesinde rekor derecede artış yaşanırken Amazon'a akan Rio Negro Nehri'nin su seviyesi, 29.98 metre ile 1902’den beri en yüksek seviyeye ulaştı.

En son 2012’deki sel baskınında nehirdeki su seviyesinin 29.97 metreye ulaştığı belirtilirken, son dönemdeki su seviyesinin 30 metreyi geçmesinin beklendiği kaydedildi.

Sel baskınları ve şiddetli yağışlar, Manaus kentindeki 15 bölgede etkili olduğu belirtilirken 24 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirlendi. Su seviyesindeki artış sebebiyle kentin tarihi merkezi, Manaus Limanı'nın bir kısmı, ana pazar ve mağazalar sular altında kaldı.

Şiddetli yağış sebebiyle Amazon yağmur ormanlarının çevresindeki nehirlerde de su seviyesinde artış oldu. Nehirlerde su seviyelerinin artmasıyla yakınlardaki eyaletlerin tamamında sel etkili oldu. Sel baskınları neticesinde 60 belediyede hasar meydana geldi ve, 450 binden fazla kişinin etkilendiği kaydedildi.

Yorumlar (0)