Dikkat! Koronavirüs beyinde hasar bırakabilir

Bilim insanları, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) beyinde hasara neden olabileceğine ilişkin kritik bir uyarıda bulundu. 

SAĞLIK 08.07.2020, 14:37
Dikkat! Koronavirüs beyinde hasar bırakabilir

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) insanların üzerinde bırakacağı hasar hala belirsiz. Bilim insanları, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ruhsal, fiziksel ve sosyal etkilerine ilişkin çalışmalar yürütüyor. 

İngiltere'de bulunan Londra Üniversitesi Akademisi'nde konuya ilişkin bir çalışma gerçekleştirildi. Bu çalışmada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile beyin hasarı arasında bulunan bağlantı ele alındı. 

Bilim insanları, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ardından beyin hasarlarının artabileceğini ifade etti. Söz konusu çalışma ise inme, sinir hasarı ve fonksiyon bozukluğu gibi nörolojik rahatsızlıklarla hastaneye başvuran 43 yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakasının katılımı ile yapıldı.

Araştırmada yer alan Michael Zandi, 1918 yılında yaşanan İspanyol gribine işaret etti. Zandi, İspanyol gribinden sonraki senelerde uyku rahatsızlığının meydana gelmesi gibi durumlarla karşılaşılıp karşılaşılmayacağının merak edildiğini söyledi. 

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) üst solunum yollarını etkilediği biliniyor. Fakat nörologlar, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) beyni de etkileyebileceği fikrine sahip. 

Araştırmada yer alan 9 vakada viral rahatsızlıkların ardından çocuklarda görülen ADEM yani "akut dissemine ensefalomiyelit" tespit edildi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da ayda ortalama bir ADEM vakası ile karşılaşıldığı, fakat artık her hafta bir vakanın benzer belirtileri gösterdiği ifade edildi. ADEM hastalığında bağışıklık sisteminin doğru çalışmaması neticesinde omurilik ve beyinde iltihap oluşurken, buna bağlı olarak hasar meydana gelir. 

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ortaya çıkalı henüz bir sene olmadı, bu sebeple salgının uzun vadede etkileri de kestirilemiyor.  

Yorumlar (0)