İsrail, Mescid-i Aksa yetkilisini gözaltına aldı!

İşgalci İsrail'in polisi, Mescid-i Aksa yetkilisini, üstelik Harem-i Şerif'te gözaltına aldı.

DÜNYA 08.07.2020, 14:43
İsrail, Mescid-i Aksa yetkilisini gözaltına aldı!

İsrail polisi, Kudüs İslami Vakıflar İdaresine bağlı olan Mescid-i Aksa İmar Dairesi Müdürü Mühendis Bessam el-Hallak'ı Harem-i Şerif'e girerek gözaltına aldı.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinde görevli bir başka yetkiliden alınan bilgilere göre, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa'yı basan İsrail polisi, Mescid-i Aksa İmar Dairesi Müdürü Bessam el-Hallak'ı, Harem-i Şerif'in içine kadar girerek gözaltına aldı.

İsmi saklı tutulan yetkili şu bilgiyi verdi:

"Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Mescid-i Aksa’nın güneybatı kısmında yer alan Mervani Mescidi'nde yaptığı restorasyon çalışmasını gerekçe göstererek Mescid-i Aksa İmar Dairesi Müdürü Bessam el-Hallak'ın gözaltına alındığını bize iletti."

Mescid-i Aksa İmar Dairesi Müdürü Bessam el-Hallak'ı geçen aylarda birçok kez gözaltına alan İsrail polisi, birkaç saat sonra salıvermişti.

İsrail terörü

İsrail polisinden gözaltı sebebine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmazken açıklama yapılmasının da beklenmediği bildirildi.

Çünkü zaten işgalci konumunda bulunan İsrail hiçbir gerekçe göstermeden işgal altındaki Filistin'de istediği gibi gözaltı uyguluyor ya da ölüm saçıyor. İsrail güvenlik güçleri öldürdüğü her bir Filistinli ile ilgili kendi kamuoyunu arkasında tutumak ya da Filistinlilere karşı kışkırtmak için "bıçaklı saldırı" iftirasını atıyor.

İsrail istediği zaman Harem-i Şerif'e giriyor

İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994 tarihinde imzalanan barış antlaşmasına göre "Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıflar"; Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı "Kudüs İslami Vakıflar İdaresi"nin himayesinde bulunuyor. Yani bir nevi Mescid-i Aksa'da yetki Ürdün'de ancak İsrail bu anlaşmayı çoğu zaman hiçe sayarak Hallak'ın gözaltına alınması örneğinde olduğu gibi istediği zaman Harem-i Şerif'e kadar girebiliyor.

Mescid-i Aksa kime bağlı?

İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te barış antlaşması imzalanmış, antlaşmaya göre "Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıflar", Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı "Kudüs İslami Vakıflar İdaresi"nin himayesine girmişti.

İşgalci İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri bitmiyor

Yahudiler, daha önce Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin izni dahilinde Mescid-i Aksa'yı ziyaret edebiliyorlardı. İzin ile Mescid-i Aksa'ya giren Yahudiler, 2003'ten bu yana Vakıflar İdaresinin egemenliğini ihlal ederek İsrail'in tek taraflı kararı çerçevesinde polis eşliğinde Müslümanların kutsal mabedine baskın düzenliyor.

Neden "baskın" deniliyor?

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi ise işgalci İsrail makamlarının antlaşmaya aykırı ve bu tek taraflı kanunsuz kararını tanımıyor. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğini ihlal edici bu tür girişleri ise "baskın" olarak değerlendiriyor.

Müslümanların ilk kıblesi

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğinden dolayı büyük önem taşıyor.

Yahudiler için Mescid-i Aksa neden önemli?

Mescid-i Aksa sadece Müslümanlar için değil, Yahudiler için de büyük önem taşıyor. Yahudiler, içinde Kıble Mescidi, Kubbetu's Sahra Camisi, müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi'nin altında, "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğunu" ileri sürüyorlar ve bu iddiaya paralel olarak kazı çalışmaları yapıyorlar. Yahudiler, Mescid-i Aksa'da kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyorlar.

Yorumlar (0)