Denge zayıflığı ile ölüm riski arasında ilişki var mı?

Farklı ülkelerden çok sayıda uzmanın katıldığı 12 yıllık araştırma sona erdi. Gözlemsel verilere dayanan araştırmada denge ile ölüm oranları arasındaki ilişki incelendi. 10 saniye boyunca tek ayak üzerinde durmayan kişilerin, herhangi bir sağlık sorunundan dolayı ölüm riskinin daha yüksek olduğu saptandı.

SAĞLIK 21.06.2022, 09:21 Hakan Öksüz
Denge zayıflığı ile ölüm riski arasında ilişki var mı?

Birçok farklı ülkeden bilim insanının bir araya geldiği çalışma grubu, denge ile ölüm oranları arasında nasıl bir ilişki olduğunu inceledi. Brezilya, İngiltere, ABD, Finlandiya ve Avustralya'dan araştırmacıların katıldığı çalışma, tam 12 yıl sürdü.

Yapılan gözlemlerde tek ayak üzerinde durabilme süresinin önemli olduğunu fark eden uzmanlar, zayıf dengeli kişilerde bunama riskinin daha yüksek olduğunu belirledi.

Araştırma 12 yıl sürdü!

Araştırmaya göre 10 saniye boyunca tek ayak üzerinde duramayan kişilerin, sonraki 10 yıl içinde herhangi bir sağlık sorunundan dolayı ölüm riskinin daha yüksek olduğu belirlendi. British Journal of Sports Medicine adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırmanın sadece gözlemlere dayandığı hatırlatıldı. 

2008'den 2020'ye kadar süren araştırmada, bin 702 kişi incelendi. Bu kişilerin 51-75 yaşlarında, yürüyüşü stabil insanlar olduğu kaydedildi. 

Ölüm riski yüzde 84 oranında artıyor

Deneye katılanlardan 10 saniye boyunca tek ayak üzerinde durmalarını isteyen araştırmacılar, katılımcıların yüzde 21'inin bunu başaramadığını gördü. Daha sonraki 10 yıl içinde katılımcılardan 123'ü hayatını kaybetti. Gözlemsel deneyin sonuçlarına göre 10 saniye boyunca tek ayak üzerinde duramamanın, ölüm riskini yüzde 84 oranında artırdığı tespit edildi.

Araştırmaya katılan herkesin Brezilyalı olduğunu hatırlatan uzmanlar, daha doğru sonuçlara ulaşmak için çalışmanın boyutlarını genişletmek gerektiğini belirtti. Buna rağmen 10 saniye tek ayak üzerinde duramamanın, orta yaşlı insanların ölüm riskine ilişkin önemli veriler sunduğu aktarıldı.

Claudio Gil Araujo: Denge testi, sağlık kontrollerine eklenmeli!

Rio de Janeiro'da yer alan "Clinimex" adlı egzersiz tıbbı kliniğinde çalışan Dr. Claudio Gil Araujo ve ekibi, özellikle yaşlı kişilerin sağlık kontrolleri arasına denge testinin de eklenmesi gerektiğini kaydetti.

Uzmanlara göre denge ve kondisyon, genellikle 60 yaşına kadar iyi şekilde korunabiliyor. "Denge" ile ilgili çalışmaların oldukça kısıtlı olduğunu hatırlatan uzmanlar, bugüne kadar yapılan klinik deneylerin çoğunlukla "düşme" ile ilişkilendirildiğini belirtti. 

Yorumlar (0)