Bilim Kurulu üyesi Covid-19 sonrası devam eden şikayetler hakkında uyardı

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi’nde gerçekleştirilen Post/Long Covid 19 sempozyumunda açıklamalarda bulunan katılan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener Covid-19 sonrası yaşanan rahatsızlıklar hakkında açıklamalarda bulundu. Ccovid-19 geçiren kişilerin virüsü atlattıktan sonra mutlaka kontrolden geçmeleri gerektiğini söyleyen Şener Türkiye 1,5 milyon ila 5 milyon arasında kişinin bu tür klinik rahatsızlıklardan şikayetçi olabileceğini söyledi.

SAĞLIK 16.05.2022, 13:11
Bilim Kurulu üyesi Covid-19 sonrası devam eden şikayetler hakkında uyardı

Post/Long Covid 19 sempozyumu İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Covid-19 sonrası vücutta devam eden rahatsızlıkları konu alan sempozyuma konuşmacı olarak katılan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener açıklamalarda bulundu. Şener Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi verilerine göre Türkiye’de yaşayan 5 milyon kişide bu klinik tablonun gözükeceğini açıkladı. Şener ayrıca en kısa süre içerisinde bu klinik rahatsızlıklar için bir tedavi şablonunun oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Post Covid ve Long Covid

Covid-19 enfeksiyonunun hastalığın ardından vücutta bir takım rahatsızlıkları oluşturduğunu belirten Şener sözlerine şu şekilde devam etti:

Eğer bu rahatsızlıklar 3 aydan uzun sürüyorsa Post Covid olarak adlandırılan ve 4 – 12 hafta arasında devam ediyorsa da Long Covid olarak adlandırılan klinik bir tablo meydana geliyor demektir. Önümüzdeki süreçte Türkiye’de bu hastalık grubunun ciddi bir şekilde önem kazanacağını düşünüyoruz. Çünkü Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği rakamlara göre koronavirüse yakalanmış her 10 kişiden birinde bu klinik durumlar tespit ediliyor. Bu rakamlara göre dünyada koronavirüse yakalanan 500 milyon kişiden 50 milyonu ve Türkiye’de ise koronavirüse yakalanan 15 milyon kişiden 1,5 milyonu bu tablo ile karşı karşıya kalacak. Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi verilerine göre ise bu oranlar yüzde 30’a kadar çıkabilir. Bu oran ele alınacak olursa yaklaşık olarak 5 milyon vatandaşımız bu grupta yer alacak.

“Koronavirüse yakalanan insanların mutlaka virüsü atlattıktan sonra bir kontrolden geçmeleri gerekiyor”

Covid-19 sonrası devam eden rahatsızlıkların yakından takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Şener sözlerine şu şekilde devam etti:

Covid-19 sonrasında özellikle konuşma güçlüğü, hatırlama güçlüğü, algı zorluğu gibi şikayetler dikkat çekiyor. Kalbe eşlik eden çarpıntının yanı sıra kızarıklık, çabuk yorulma ve nefes darlığı da görülen şikayetler arasında yer alıyor. Solunum sisteminde devam eden öksürük nöbetleri sonrasında oluşan akciğerde parankimal ciddi bir hasar olarak görülüyor. Öte yandan kas iskelet sisteminde geçmeyen ağrı ve yoğunluklar ve kramplar gibi sorunlarla da karşı karşıya kalınabiliyor. Bu nedenle koronavirüse yakalanan insanların mutlaka virüsü atlattıktan sonra bir kontrolden geçmeleri gerekiyor.

“Somut tedavi yöntemleri uygulanmalı”

Covid-19 sonrası rahatsızlık yaşayan insanların yüzergezer bir hastalık grubuna benzeten Şener sözlerine şu şekilde devam etti:

Bu hastalığa yakalanan kişiler göğüs hastalıklarına, kardiyolojiye, enfeksiyon hastalıklarına ve nörolojiye tedaviye gidiyorlar. Bu hastalık grubunda yer alan kişiler çok daha somut tedavi yöntemleri ile sağlığına kavuşabilir. Bizim amacımız ise bu tür sempozyumların yardımıyla bu tedavi şablonunun oluşturulmasını sağlamak.

Bağırsakta yer alan organizmalar da oldukça önemli

Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen Post/Long Covid 19 sempozyumuna ev sahipliği yaptıkları için oldukça gururlu olduklarını söyleyen İEÜ Medical Park Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gülfem Terek Ece ise bu tür rahatsızlıklarda bağırsak sağlığının yanı sıra bağırsakta bulunan mikroorganizmaların oldukça önemli bir rol oynadığını dile getirdi.

Yorumlar (0)