Bilim insanları açıkladı: İşte şifa dağıtan besinler!

Sağlıklı bir hayat sürdürebilmek için mutlaka tüketmemiz gereken bazı besinler var. Bilim insanları o besinleri tek tek açıkladı. Ayrıntılar haberimizde...

SAĞLIK 01.01.2020, 13:48 01.01.2020, 14:08
Bilim insanları açıkladı: İşte şifa dağıtan besinler!

Kırmızı çay

Kırmızı çay, antioksidan olarak biliniyor. Kronik ve gelişme düzeyindeki hastalıkları önleyen kırmızı çay, demir ve kalsiyum gibi mineraller açısından zengindir.

Kefir

Kefir, fosfor, protein, magnezyum ve kalsiyum bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren kefir, laktoz hassasiyetini düzenleyerek diş çürüklerini engeller. 

Ahududu

Ahududu, sağlıklı hücrelerin ölümünü önler. Kalp sağlığına iyi gelen ahududu, obeziteye karşı da oldukça etkili bir meyvedir. 

Muz

Muz, kalp sağlığına iyi gelir. Potasyum bakımından zengin bir besindir. 

Kivi

Kivi, C ve E vitaminleri bakımından zengin bir meyvedir. Vücudun koruma kalkanı olarak nitelendirilen iyi bir antioksidan kaynağı olan kivi, magnezyum, potasyum ve çinko gibi mineralleri içerir.

Portakal

Portakal, bağışıklık sistemini güçlendirir. Eşsiz bir C vitamini kaynağı olan portakal, yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Domates

Domates, besleyici bir enerji deposu olarak değerlendirilebilir. Kansere karşı etkili olan domates, yüksek antioksidan özelliği ile hücrelerdeki DNA'yı korumaya katkı sağlar. Aynı zamanda, kanserojen maddelere karşı koyan enzimleri de kuvvetlendirir.

Nar

Nar potasyum ve C vitamini bakımından diğer meyvelere göre oldukça üstündür. Diğer yandan, çoğu meyveye göre daha az kaloriye sahiptir. Her gün nar tüketilmesi, kanser riskinin azalmasına yardımcı olur.

Yoğurt

Yoğurt, potasyum, protein ve kalsiyum bakımından zengindir. İçerdiği proteinle bağırsağı düzenleyen faydalı bakterileri kuvvetlendirir. Aynı zamanda bağışıklık sistemine iyi gelir. Yoğurt, D, E, A ve K vitaminleri içerir.

Ceviz

Ceviz, her 28 gramında 4 gram proteine sahiptir. Kalp sağlığına iyi gelen ceviz, kilo kontrolünü sağlar. Kansere karşı etkili olan cevizin beyni koruduğu da ifade ediliyor.

Badem

Badem, kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Etkili bir bağırsak düzenleyici olan badem, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. E vitamini bakımından zengin olan bademin, yaşlanma sürecini yavaşlattığı da ileri sürülüyor.

Tam buğday

Tam buğdayın lif içeriği, kolon kanseri riskini yüzde 40 oranında azaltır. Aynı zamanda sindirim sistemine de iyi gelir.

Yaban mersini

Yaban mersini, göz sağlığını korur. Yüksek kan şekerini azaltan yaban mersini, hafızayı ve kavramayı artırır. Bu nedenle beyin için oldukça etkili bir meyvedir.

Sarımsak

Sarımsak, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kalbi koruyan sarımsak, virüslere karşı savaşır.

Zeytinyağı

Zeytinyağı, obeziteyi önler ve kalp sağlığına iyi gelir. Bol miktarda antioksidan barındıran zeytinyağı, kansere karşı etkilidir. Öte yandan, zihin ve kemik gelişimi ile sindirim için faydalıdır. ü

Kimyon

Kimyon, kalp sağlığına iyi gelir. Enfeksiyonlara karşı etkili olan kimyon, iltihap sökücü özelliğe sahiptir. Yarım yemek kaşığı kimyonun, birçok antioksidana göre daha etkili olduğu söylenebilir. 

Pazı yaprağı

Pazı yaprağı, C,E,A ve K vitamini bakımından zengindir. Potasyum, magnezyum, kalsiyum, lif, çinko, B vitamini ve selenyum içeriğini sahiptir. Ancak pazı dolmasında vitaminler etkisini kaybediyor. Bu nedenle pazının çiğ tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Yeşil mercimek

Bir kap yeşil mercimek, 16 gram lif, 18 gram protein ve 1 gramdan az yağ içeriğine sahiptir. Bu sebeple her türlü diyette yeşil mercimeğin mutlaka yer alması gerekiyor. Ispanaktan yüzde 30 daha fazla folik asite sahip olan yeşil mercimek, B vitamini ve çinko bakımından zengindir. Yeşil mercimek, kalp hastalıklarına karşı etkilidir. Kan şekerini de düzenleyen mercimek, içindeki demirle metabolizmayı korur.

Tarçın

Tarçın, bağırsak ve beyin sağlığına iyi gelir. Kabuğunun altında yer alan yağın, iltihap azaltıcı ve antimikrobiyal özelliğe sahip olduğu söylenebilir.

Mantar

Mantar, tavsiye edilenin aksine pişirilip ya da haşlanıp tüketilen bir besindir. Kansere karşı etkili bir antioksidan olan mantar, vücudun toksinlerden arınmasını sağlayan riboflavin vitaminine sahiptir. Öte yandan, hayvansal hiçbir besin tüketmeyenler için de D vitamini deposudur.

Kinoa

Kinoa, amino asit bakımından oldukça zengin. Yalnızca bir kap kinoa, 9 temel amino asidin tamamını sağlayabilme özelliğine sahip. İltihap sökücü bir besin olan kinoa, kalp dostu mono-doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Diğer yandan, çinko, E vitamini, fosfor ve folik asit içeriğine de sahiptir.

Bal kabağı

Bal kabağı, yararlarına göre en ucuz besinlerden biridir. Göz sağlığına iyi gelen bal kabağının, hücrelerin gelişiminde etkili olduğu belirtiliyor. Sarı-kavuniçi renkli bal kabağı, yaşlanmaya bağlı hastalıklara karşı bile oldukça etkilidir. 

Kenevir tohumu

Kenevir tohumu, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan proteinlere sahiptir. 9 temel amino asidin tamamını içeren kenevir tohumu, E vitamini, yağ asitleri ve bazı mineraller bakımından da zengindir. 

Patlıcan

Patlıcan, kalp hastalıklarıyla mücadelede etkilidir. Hastalıklara yakalanma olasılığını düşürür.

Tatlı patates

Tatlı patates, normal beyaz patatesten biraz daha fazla doğal şekere sahiptir. Bir büyük boy tatlı patates, günlük A vitamini gereksiniminden daha fazlasını karşılar. Göz sağlığına iyi gelen tatlı patates, üreme sağlığını da kuvvetlendirir. Diğer yandan, yararlı lifler, potasyum ve B vitamini bakımından zengindir. Metabolizmayı ve bağışıklığı güçlendiren antioksidanlara da sahiptir.

Keten tohumu

Keten tohumunun, darı, yulaf, pirinç ve kara buğdaydan 100 kat daha fazla besin değerine sahip olduğu biliniyor. Keten tohumu, B vitamini, lifler, B vitamini, kalsiyum, potasyum ve demir bakımından zengindir. Kolesterol seviyesini düşürmede, kanserle mücadelede ve kemik erimesi riskini azaltmada oldukça etkilidir. 

Yulaf ezmesi

Yulaf ezmesi, beta-glucan ismi verilen lifler bakımından zengindir. Bu lifler, bağışıklığı güçlendirici ve kolesterol seviyesini düşürücü özellikler taşır. Kan şekeri seviyesini dengeleyen yulaf ezmesi, antioksidan etkiye sahiptir ve kalp sağlığına iyi gelir.

Brokoli 

Akciğerlerimiz, cildimiz, karaciğerimiz ve böbreklerimiz sürekli olarak vücudumuzu zehirli toksinlerden arındırır. Brokoli tam da bu noktada oldukça faydalıdır. Hastalıklarla hücre bazında mücadeleye katkı sağlayan brokoli, kansere karşı oldukça etkilidir.

Soğan 

Soğan, manganez, C vitamini, B6 vitamini,  potasyum ve faydalı lifler bakımından oldukça zengindir. Alerji belirtilerini azaltan soğan, iltihapla mücadeleye ve kalp sağlığına iyi gelir.

Mandalina

Mandalina, portakaldan daha fazla antioksidan etkiye sahiptir. Hastalık riskini azaltan mandalina, kiloyu kontrol etmeye yardımcı olur. Mandalina, kalp hastalıkları ve Tip-2 diyabete yakalanma olasılığını azaltır.

Yorumlar (0)