Bakan Koca'ya soruldu: Çin aşısı ucuz olduğu için mi alındı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'den satın alınan yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının ucuz olmadığını söyledi. Koca, söz konusu aşının "güvenilir" olması dolayısıyla satın alındığını ifade etti. 

SAĞLIK 08.12.2020, 11:10 08.12.2020, 11:13
Bakan Koca'ya soruldu: Çin aşısı ucuz olduğu için mi alındı?

Dünya genelinde 1.5 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle aşı çalışmalarına hız kazandırıldı. Bazı ülkelerde yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen aşılarda önemli sonuçlar elde edildi. İngiltere, yüzde 95 oranında koruma sağlayan Pfizer/BioNTech aşısının kullanımına onay verdi ve bugün toplu aşılamaya ilk adımını attı.

Türkiye ise yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı için Çin ile 50 milyon dozluk bir anlaşma sağladı. Sinovac tarafından geliştirilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının güvenilir olmadığına dair iddialar ortaya atıldı. 

Bunun üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, söz konusu iddialara gereken yanıtı verdi.

Bakan Koca, Çin'den daha fazla yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı almak için talepte bulunduklarını ama kendilerine henüz olumlu bir cevap gelmediğini söyledi. 

"Diğer aşılardan daha ucuz değil"

Koca, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısına ilişkin İsmail Saymaz'ın sorularını yanıtladı. 

Çin tarafından geliştirilen aşının diğer aşılardan daha ucuz olmadığına dikkat çeken Koca, söz konusu aşının güvenilir olduğunu ifade etti. 

"Pfizer/BioNTech aşısı daha fazla verilmedi"

Koca, Pfizer/BioNTech aşısından 1 milyon doz satın alındığını çünkü Türkiye'ye daha fazla aşı verilmediğini belirterek, 2021 senesinde Pfizer/BioNTech aşısından 25 milyon doz gelebileceğini aktardı. 

"Moderna vermiyor, AstraZeneca'yı da ben istemiyorum"

Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna'nın yurt dışına yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı vermediğine dikkat çeken Koca, İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca'nın yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı vermek istediğini söyledi. 

Koca, AstraZeneca/Oxford aşısını almak istemediğini ve beklettiğini çünkü söz konusu aşıda erken dönem başarı neticelerinin görülemediğini aktardı.

Yorumlar (0)