Türkiye’de 'Çin aşısı' yaptıran 12 kişiye koronavirüs bulaştı

Ülkemizde 3. faz denemesi gerçekleştirilen Çinli Sinovac firmasının Coronavac aşısını yaptıran 12 gönüllüye, aşının ardından koronavirüs bulaştı. Söz konusu kişilere yapılan aşıların boş aşı olup olmadığı incelenecek.

SAĞLIK 07.12.2020, 17:29 07.12.2020, 17:36
Türkiye’de 'Çin aşısı' yaptıran 12 kişiye koronavirüs bulaştı

Ülkemizin yeni tip koronavirüsten (COVID-19) korunmak için tek umudu olan Çinli firma Sinovac’ın 'Coronavac' adını taşıyan aşısı hakkında tuhaf bir durum gün yüzüne çıktı. Söz konusu aşının 3. faz deneylerine dahil olan 12 kişiye, aşı yaptırdıktan sonra koronavirüs bulaştı.

Çinli şirket tarafından geliştirilen aşının 3. faz deneyleri Türkiye, Brezilya ve Endonezya’da gerçekleştiriliyor. Ülkemize bu bağlamda yaklaşık olarak 2 bin kişiye aşı yapıldı. İlk etapta gönüllü sağlık personellerine, kasım ayından itibaren başlamak üzere gönüllü vatandaşların bir kısmına aşı uygulandı.

Söz konusu aşının 3. faz deneylerine katılım gösteren gönüllülerin bir bölümüne gerçek aşı; diğer bölümüne de boş aşı enjekte ediliyor. Bu sayede aşının psikolojik tedavi (plasebo) etkisi araştırılıyor.

Ülkemizde aşı yaptırdıktan sonra COVID-19'a yakalanan 12 kişiden kaçına boş aşı yapıldığı ise henüz tespit edilmedi. Aşının ardından koronavirüse yakalanan kişi sayısı 40’a çıktığında, hangi kişilere gerçek aşı yapıldığı araştırılacak.

Brezilya'daki deneklerden birinin intiharı

Yine aynı aşının 1. ve 2. faz deneme neticelerinde herhangi bir problem olmadığı duyurulmuştu. Fakat Brezilya’da 3. faz deneylerine katılım gösteren bir gönüllü, aşının ardından intihar etti. Kolluk kuvvetleri, olayın intihar olup olmadığını inceliyor. Söz konusu intiharın aşı ile ilgisinin olup olmadığı da araştırılıyor. Türkiye, Brezilya, Endonezya ve Şili'nin dışında Çinli Sinovac'tan aşı sipariş eden başka ülke bulunmuyor.

Türkiye, söz konusu aşıdan 50 milyon doz sipariş etmiş durumda. Bir kişiye iki doz şeklinde uygulanıyor. Yani, 25 milyon kişi için yeterli olacak kadar aşı alınacak. Aşının ilk sevkiyatı 11 Aralık'ta ülkemize ulaşacak. Aşının, Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları'nca incelemesi gerçekleştirilecek. TİTCK, aşıya onay verdikten sonra, dört aşamadan oluşan aşılama takvimi uygulanacak.

Yorumlar (0)