9 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 9 ilacın daha geri ödeme listesine alındığını açıkladı.

SAĞLIK 12.01.2020, 09:56 12.01.2020, 09:59
9 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, Resmî Gazete'de yayımlanan “Yeni Sağlık Uygulama Tebliği” kapsamında 1’i lösemi, 4’ü epilepsi, 1’i kalp, 1’i kemoterapi, 1’i Wilson hastalığı, 1’i ise kas gevşetici olan toplamda 9 ilacın geri ödeme listesine eklendiğini duyurdu. Bakan Selçuk, daha evvel yurtdışından getirilen 20 adet ilacın eşdeğerlerinin ruhsat almasıyla artık eczanelerde satışta olduğunu ifade etti.

Yerli ilaç üretimi destekleniyor

DHA'nın haberine göre, 2019’da geri ödeme listesine eklenen yerli ve ithal ilaçlarla ilgili de bilgi veren Bakan Selçuk, "2019 yılında 444 adet yeni ilaç geri ödemeye girmiştir. Bunların 351 adedi yurt içi imal, 93 adedi ise ithal üründür. Yerli ilaç sayısı oranının artmasıyla hem fiyat bazında yerli üretim desteklenirken hem de hastaların ilaçlara daha kolay erişimi sağlanmıştır. Böylelikle bugüne kadar geri ödeme listesine alınan toplam ilaç sayısı 8844 oldu. Bu ilaçlardan 6511´i yurt içi imal, 1960´ı ithal olup ülkemizde ruhsatlı, 373´ü ise direkt yurt dışından getirilen ilaçlardan oluşuyor" ifadelerine yer verdi.

Yasadışı maddeler kötüye kullanılamayacak

Yapılan düzenleme kapsamında yeni işlem kodları tanımlandığını söyleyen Bakan Selçuk, "Biyokimya işlem kodları sayesinde, hastalıklarımızın tanı ve tedavi takibi daha doğru bir biçimde gerçekleştirilecek. Her bir testin ulusal kimliği olacak. Böylece hasta hakkında ayrıntılı ve sağlıklı verilere ulaşılabilecek" şeklinde bir değerlendirme yaptı. 

Tarama ve doğrulama analizlerinde kullanılmakta olan maddeler ile ilgili olarak da hepsi için ayrı ayrı kodlar belirlendiğine vurgu yapan Selçuk, böylece yasadışı maddelerin belirlenerek kötüye kullanımların önüne geçileceğine işaret etti. Bakan Selçuk, "Yine madde bağımlılığı tanılarında danışmalık, arındırma, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin etkinliğini artırmak amacıyla, tıbbi rehabilitasyon hizmetlerinden, 'Aile görüşmesi-değerlendirme', 'Bireysel psikoterapi', 'Grup psikoterapisi' işlemlerinin yapılma sıklık ve sayıları arttırılmıştır." sözlerini kaydetti.

Yorumlar (0)