2021’de yalnızca Ankara’da 12 hamile kadın, Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti 

Ankara İl Sağlık Müdürü Akelma, Covid-19'un hamilelere etkisi ve aşılama hakkında son verileri basın mensuplarıyla paylaştı. Akelma, Ankara’da Covid-19'a yakalanan 12 hamile kadının hayatını kaybettiğini ve bunun altında “aşılama yapılmaması” olduğunu belirtti. 

SAĞLIK 16.09.2021, 15:31 17.09.2021, 09:10
2021’de yalnızca Ankara’da 12 hamile kadın, Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti 

Ankara İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ahmer Zülfikar Akelma, Ankara’da Covid-19'un seyri, aşılama çalışmaları, hastalığın ve aşılamanın hamileler üzerindeki etkisi gibi konular hakkında soruları yanıtları ve değerlendirmelerde bulundu. 

“Ankara, Türkiye ortalamasının üzerinde” 

Akelma: “Ankara, aşılama sürecinin ilk günlerinden bu yana Türkiye ortalamasının üzerinde aşılama verisi gösteriyor. Şu anda hastaneler ve aile sağlığı merkezleri başta olmak üzere Esenboğa Havalimanı, organize sanayi bölgeleri, AŞTİ, YHT Garı gibi mekanlarda aşılama çalışmaları sürerken evde aşılama hizmetleri de devam ediyor. Şehir genelinde 18 yaş ve üzerindeki aşılama oranı tek dozda yüzde 84 iken iki dozda yüzde 70. Bu oranlar bizim için umut verici. Buradan yola çıkarak söyleyebiliriz ki Ankara’daki vatandaşlarımızın aşı konusunda tereddütleri yok.” 

“İkinci doz aşılama oranının yüzde 80’i geçmesi önemli” 

Akelma: “İkinci doz aşılama oranının da yüzde 80’i geçmesi bizim içinçok önemli. Elbette ki 18 yaş ve üzeri için hedefimiz yüzde 100 aşılama. Ankara’da 15-30 yaş grubunda şu anda aşıla oranı ilk dozda yüzde 66. 12-15 yaş arasında da aşılama yapılıyor fakat bu oran tabi ki düşük. Öte yandan 60 yaş ve üzeri kişilerde aşılama oranı yüzde 90’ın üzerinde. 30 yaş altında da son zamanlarda aşılamada artış görmeye başladık. Özellikle bu, okulların açılmasıyla birlikte arttı. Üniversiteler de açılınca bu oran daha da artacak. Aşılama oranı yaş büyüdükçe artarken düştükçe azalıyor.” 



“Günlük 140 bin doz aşı yapma imkanımız var” 

Akelma: “Pek çok merkezde gerçekleştirilen aşılama faaliyeti ile vatandaşlarımız aşıya kolayca erişebiliyor. Mevcut aşı potansiyeli olarak günlük 140 bin civarında aşı yapma imkanımız var fakat bunun yaklaşık 40 bin doz kadarını kullanıyoruz. Bu kapsamda belirtmek isterim ki özellikle farklı şehirlerden Ankara’ya üniversite eğitimi için gelen gençlerimiz öncelikle aşılarını olsunlar ve sonra eğitimlerine başlasınlar. Herkes aşısını tamamlasın.” 

“Vaka sayılarımız son 1 aydır dalgalanıyor” 

Akelma: “Ankara’da bir ay öncesine kadar vaka sayılarımızda artış vardı. Son bir aydır ise bu oran dalgalanıyor. Haftalık 100 bin nüfusa karşılık gelen vaka sayımız 150 ila 240 arasında değişiyor. En son da geçen haftaki sayımız 242 idi. Bir önceki haftaya göre bir artış söz konusu. Fakat genel olarak gördüğümüze göre yeni vakalar, bu haliyle belli bir plato çizdi. Okullar ve üniversitelerin açılması ve insan hareketliliğinin artmasından kaynaklı bir miktar daha artış olacağını öngörüyoruz. Bunu istemiyoruz fakat o artıştan sonra önümüzü daha net biçimde göreceğimizi belirtebilirim.” 

“Filyasyon ekipleri 25 ilçede aktif olarak görev yapıyor” 

Akelma: “25 ilçemizde aktif olarak görev yapan filyasyon ekiplerimiz var. Covid-19 çağrı merkezimiz aracılığıyla da vatandaşlarımız bizlere ulaşıyor. Çağrı merkezimiz, günde 5 bin çağrıyı yanıtlıyor. Bu çağrılar tedavi, aşılama ya da karantina süreçleri hakkında oluyor.” 



Hastanelerin son durumları 

Akelma: “Son bir ay içinde vakalarımız belli bir grafik çizdi. Bununla birlikte hastanelerdeki yatış oranlarında aşırı değil, kontrollü bir artış var. Covid-19 polikliniklerinde ve yoğun bakımlarda artış söz konusu. İhtiyaç duyulması halinde hastane kapasitelerini artırıyoruz. Şu anda servise yatış ya da yoğun bakım bekleyen hasta gibi bir sorunumuz yok. Ankara’daki tüm hastanelerin servislerinde doluluk oranı yüzde 55 civarında. Covid-19 servisleri her zaman açık değil. Bu servisi ihtiyaca göre açıp kapatıyoruz. Bazı zamanlarda servislerdeki doluluk oranının yüzde 60’a, yoğun bakımlardaki doluluk oranlarının da yüzde 70’e çıktığını söyleyebilirim. Hem Covid-19 hem de diğer hastalıklar sebebiyle yoğun bakım ihtiyacı olanlar için gerekli planlamaları yaptık.” 

“Ankara’da 2021 içinde 12 gebe, Covid-19 sebebiyle vefat etti” 

Akelma: “Covid-19 sebebiyle hayatını kaybeden gebelerin üzüntüsünü ise derinden yaşıyoruz. 2021 senesi içinde Ankara’da 12 gebe, Covid-19 salgınına bağlı olarak hayatını kaybetti. Gebelerden 5’i Ankara’da ikamet ederken 7 tanesi, Ankara dışından tedavi için ilimize sevk edilmişti. Bizim gördüğümüz kadarıyla gebelerin büyük kısmında aşı hakkında tereddüt ya da kararsızlık var. Hayatını kaybeden 12 gebenin tümü de aşısızdı. Tüm gebeler muhakkak aşı olmalı. Eğer ki ağır tablolarla karşılaşmak istemiyorsanız bunu yapmalısınız. Gebelerin aşılanmasının önünde hiçbir engel yok. Elimizde bu konuyla ilgili yeterince bilimsel veri de var. Aşıyla ilgili tereddütleri olanlar bizimle iletişime geçebilirler. Kendilerini de en kısa zamanda aşıya bekliyoruz.” 

Akelma: “Gebeler genellikle bebeğe zararının olmasından korktukları için aşı olmuyorlar. Emin olun ki bu aşının bebeğe hiçbir zararı yok. Tam tersine gebeler, aşı olduktan sonra ürettikleri antikorlarını bazı durumlarda bebeklere geçirebiliyorlar. Bu da bebekler için oldukça faydalı. Tüm gruplarda olduğu gibi gebelerde de aşının gönüllülük esasına göre yapıldığını fakat bu salgın ile mücadelede en etkili yöntemin de aşı olmak olduğunu belirtmek isterim.” 

Yorumlar (0)