Kimse almak istemedi… Mazda için üzücü son!

Satış kısmında Mazda MX-30, tahmin edilen düzeyin çok aşağısında kaldı. Bu yüzden elektrikli aracın satışının ve üretiminin durabileceği ifade ediliyor.

OTOMOTİV 14.08.2022, 15:50
Kimse almak istemedi… Mazda için üzücü son!

Mazda 2020 senesinin MX-30 ismini verdiği tam elektrikli aracını piyasaya çıkardı. Firma, ilerleyen zamanlarda bu otomobilin hem elektrik motoru hem de içten yanmalı motoruna sahip olan hibrit bir modelinin de piyasaya sürüleceğini ifade etti. Ancak şu ana kadar düşündüğü satış rakamlarının oldukça gerisinde kalan Mazda için bu durumun gelecek planlarını etkileyeceği konuşuluyor.

Avrupa, Türkiye’ye göre daha fazla elektrikli araç satın alıyor

Dünya üzerinde elektrikli araca geçişler hız kesmeden devam ediyor. Fakat belirli ülkeler diğerlerinden daha farklı şekillerde bu çalışmalarını sürdürüyor. Örnek olarak gösterecek olursak, Türkiye’de bu sene satılan araçların sadece yüzde 0.81’i elektrikli. Bu miktarla da Avrupa’da en son sıralarda bulunuyor.

Açıklanan bu miktarlar içerisinde Norveç’te yüzde 79, Hollanda’da yüzde 19.26, İngiltere’de yüzde 13.37 ve Fransa’da ise yüzde 12 olarak belirlendi. Yani ABD ve Avrupa’da araç almayı düşünen insanların bir elektrikli modeli tercih etme olasılığı oldukça yüksek.

Yalnızca bir nedenden dolayı satış yapamadı

Mazda elektrikli bir araç modeli çıkaracağını duyurmuş ve MX-30 modelini piyasaya sunmuştu. Ancak bu durum tamamıyla hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Firmanın yeni aracı sportif tasarımı, ters açılan arka kapıları ve elektrikli olmasından dolayı bütün gözleri üzerine çekmişti. Ne var ki bir olumsuz sebepten ötürü geçtiğimiz ay yalnızca 7 tane satabildi.

Bu olumsuz sebep ise menzil. Otomobil 105 kW (143 HP) kuvvete ve 265 Nm torka ait olan motoru, 35.5 kWs kapasitede bulunan bataryalarıyla 100 mil, yani 170 km kadar yol gidebiliyor. Bu veriler fabrika tarafından sağlanan bilgilendirmeler tabii. Kullanıcı deneyimlerine göre ise şehir dışı 24.6 kWs/100km ve şehir içinde 21.3 kWs/100km menzile sahip. Ortalama yakıt tüketimi ise 22.7 kWs/100 km olarak ölçülmüştür.

Çinli rakiplerine göre fiyat performans yönünden sınıfta kaldı

ABD gibi birden fazla eyaleti bulunan ve iki bölge arasındaki gidilen mesafenin oldukça fazla olduğu alanlarda yaklaşık 150 km menzil sağlayan araçların pek şansı bulunmuyor. Bunun yanı sıra bu otomobilin fiyatı da 35 bin dolara ulaşabiliyor.

Diğer bir taraftan yakın fiyatlar veren MG 4 gibi Çinli firmalara bakıldığında, 125 kW ile 150 kW motor ve 350- 450km menzil seçenekleri bulunduğunu görmemek imkansız bir hal alıyor. Yani hem daha uzun yol alabilen hem de güçlü otomobiller Mazda’ya nazaran daha uyguna satılıyor. Bu durum da normal olarak satış oranlarına yansıyor.

Yorumlar (0)