107 bin Audi'de hatalı hava yastığı tespit edildi

Volkswagen, Japon üretici Takata'nın ürettiği hatalı hava yastıkları nedeniyle 107 bin Audi marka otomobili geri çağırdı.

OTOMOTİV 07.02.2020, 10:29
107 bin Audi'de hatalı hava yastığı tespit edildi

ABD Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi'nin (NTHSA) yayımladığı belgede, hatalı hava yastıkları sebebiyle Audi'nin 200 ve 2001 model TT Roadster, 200 model TT Coupe, 1998 model A8 VE 1998-2000 yılları arasında üretilen A6 ve A8 model araçlarını geri çağıracağı duyuruldu.

Kaza anında işlevsiz kalıyor
Yayımlanan belgede Takata'nın ürettiği hava yastıklarında, kaza anında hava yastığının işlevini yerine getirmesini engelleyen bir üretim hatası tespit edildi.  Fark edilen hata sonrası şirketin tedbir amaçlı olarak söz konusu araçları geri çağırdığı belirtildi.

Araç sahiplerine uyarı yazısı gönderildi
Hatalı hava yastığı bulunan araçların sahiplerine uyarı yazısı gönderen firmanın, hava yastıklarını neyle değiştireceği hakkında bir karara varmadığı belirtilirken, mart ayının başından itibaren çağırılan araçlardaki parçaların değiştirilebileceği ifade edildi.

9 Ocak'ta Japon otomobil donanım markası Jakata'nın yaptığı açıklamada, hava yastıklarında "sert bir savrulma" ve "çok fazla baskıyla patlamaya yol açan imalat hatası" nedeniyle 10 milyon hava yastığının geri çağırıldığı belirtilmişti.
Takata'nın açıklamasında söz konusu hatadan etkilenen markaların Audi, BMW, Honda, Daimler Vans, Fiat Chrysler, Ferrari, Ford, General Motors, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru, Toyota ve Volkswagen olduğu söylenmişti.

Daha önceleri ise, kaza anında hava yastığının şişmesini sağlayan metal gaz tenekesinin patlamasına ve yolcunun yüzüne şarapnel parçaları şeklinde saçılmasına sebep olan bir üretim hatası daha tespit edilmişti.

Hava yastığının kaza sırasında şişmesini sağlayabilmek için küçük çaplı bir patlama yaratan amonyum nitratın, nem ve yüksek basınç koşullarında yanıcılığı arttığı için, içinde bulunduğu gaz tenekesini patlattığı tespit edilmişti.

Hava yastığında tespit edilen üretim hatası, Avustralya'da BMW 3 Serisi kullanan bir sürücünün ölümüne neden olmuştu.

Alman otomotiv şirketi BMW, hatalı hava yastığı bulunan 116 bin aracı geri çağırmıştı.

70 milyon araç daha çağırılıyor
Hatalı hava yastıkları nedeniyle, dünya genelindeki 19 otomotiv şirketi, toplamda 70 milyon aracı geri çağırmak için hazırlanıyor.

Takata firması tarafından 1995-2000 yılları arasında üretilen hava yastıklarının yaklaşık 100 milyon araçta kullanıldığı söyleniyor.


 

Yorumlar (0)