Erciyes'in etekleri kırmızıya boyandı

Kayseri'ye bağlı Yeşilhisar ilçesinde üretilen ve kurutularak çok sayıda ülkeye ihracatı yapılan domatesler, Erciyes Dağı'nın eteklerine serildi. Ortaya çıkan manzara, güzel görüntülere sahne oldu.

TARIM 04.09.2021, 21:03 06.09.2021, 09:46
Erciyes'in etekleri kırmızıya boyandı

Kentte ilk kez Yeşilhisar ilçesinde salçalık ve kurutmalık olarak yetiştirilen domateslerin hasadı yapıldı. Erciyes'in eteklerinde yer alan ilçede 100 dekarlık alanda kurutulması için serilen domatesler, ABD, İtalya, Kanada ve Japonya gibi çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.

Bir hafta boyunca kurutuluyor

Yeşilhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Salih Bektaş, "İlçemizde bu yılki üretim sezonunda yaklaşık olarak 2500 dekarlık alanda, 25 bin ton sanayi tipi salçalık domates üretimi yapılmaktadır. İlçemizde bundan evvelki senelerde üretilen domateslerin tümü iç piyasaya salçalık olarak satılmaktaydı. Bu yılki üretim sezonunda elde edilen domatesin yaklaşık 5000 tonu ilçemiz ve kentimizde ilk kez kurutularak katma değeri yüksek ürüne çevrilmektedir. Kurutulmuş domatesler ABD, Kanada, Japonya ve İtalya gibi çok sayıda ülkeye ihraç edilmektedir. İlçemiz Kesik Mahallesi'nde yaklaşık olarak 100 dekarlık alanda mevsimlik tarım işçilerince domatesler ortadan ikiye kesilip, alanda serili olan beyaz örtünün üzerine yerleştirilmektedir. İsteğe bağlı olarak kükürt ya da tuz atılmaktadır. Burada yaklaşık bir hafta boyunca güneş ışığı altında bekletilerek kurutulmuş domates elde edilmektedir. Çiftçilerimize üretime sağladıkları katkıdan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

"4500 ton ürün elde edeceğiz"

İşletme Müdürü Selçuk Sat ise ilçede 16 bin dekarlık alanda tarımsal faaliyette bulunduklarını söyleyerek, "Bu yıl 450 dekar büyüklüğündeki alanda gross, bonita ve kamenta çeşidi sanayi tipi salçalık domates ürettik. Yaklaşık 4500 ton ürün elde edeceğiz. Elde edilen ürünün yaklaşık olarak 1500 tonunu kurutarak satmayı düşünüyoruz. İç piyasada kuru domates tüketimi henüz yaygınlaşmadığı için tamamını ihraç edeceğiz." şeklinde konuştu. 















Yorumlar (0)