‘Çöl tozu’ geliyor: KOAH hastaları ve yaşlılar tehlikede

Afrika'dan gelen çöl tozları ve sıcak hava dalgası Türkiye'de etkili olurken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Kansu, “Çocuklar, alerji veya astım gibi solunum rahatsızlıkları olanlar, KOAH hastaları ve yaşlılar daha fazla risk altında bulunuyor. Bu toz partikülleri içinde çeşitli kimyasallar da bulunmakta ve ileriye dönük kronik ve nörolojik hastalıklar açısından olumsuz etkiler oluşturabilir” dedi.

SAĞLIK 25.04.2024, 14:03 Melina Ay
‘Çöl tozu’ geliyor: KOAH hastaları ve yaşlılar tehlikede

Afrika'dan gelen çöl tozları ve sıcak hava dalgası Türkiye'de etkili olmaya devam ediyor. Rüzgarın da etkisiyle toz bulutları Yunanistan'ın başkenti Atina'yı turuncuya boyarken, uzmanlar Türkiye'nin de birkaç gün daha bu etkiden nasibini alacağını belirtiyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün toz taşınımıyla ilgili uyarılarıyla birlikte uzmanlar, tozun insan sağlığına olan etkileri konusunda bilgi veriyor. Uzman Dr. Kansu, risk altındaki gruplar hakkında konuşarak, “Çocuklar, alerji veya astım gibi solunum rahatsızlıkları olanlar, KOAH hastaları ve yaşlılar daha fazla risk altında bulunuyor. Bu toz partikülleri içinde çeşitli kimyasallar da bulunmakta ve ileriye dönük kronik ve nörolojik hastalıklar açısından olumsuz etkiler oluşturabilir. Solunum semptomları yaşayan hastalar artan şikayetlerle acil servislere başvuruyorlar. Dışarıda geçirdiğimiz süreyi mümkün olduğunca azaltmalı, maske takmalı ve tükettiğimiz sebze meyveleri bol suyla yıkamalıyız” uyarılarında bulundu.

“İçinde kimyasallar da var”

Havadaki tozların vücudun birçok noktasını etkilediğini ifade eden Kansu, “Kış aylarında yoğun bir viral hastalık dönemi geçirdik ve şimdi biraz rahatladık. Ancak bahar erken geldi o yüzden şimdi polenler ve alerjenler ortaya çıkmaya başladı. Sabahları arabalarımızın üzerinde çamur benzeri bir toz tabakası görüyoruz. Bu tozlar Sahra Çölü'nden gelen mikro partiküller şeklinde havada uçuşuyor ve soluduğumuzda akciğerlerimize kadar ulaşıyor. Çocuklar, astım veya alerjisi olanlar, KOAH hastaları ve yaşlılar bu durumdan daha fazla etkileniyor. Bu tozların içinde sadece kum değil, aynı zamanda kimyasallar da bulunuyor ve ileriye dönük kronik hastalıklara yol açabilir. Evlerimizde sineklik kullanmak toz ve polenlerin içeri girmesini engelleyebilir, ancak pencere açma ve havalandırma konusunda daha dikkatli olmalıyız. Özellikle bu dönemde dışarıda fazla vakit geçirmemeye özen göstermeliyiz” diye konuştu.


“Maskeler belli partikülleri tutabilir”

Toza karşı maske kullanımını öneren Kansu, “Özellikle kronik rahatsızlığı olanlar maske kullanmalıdır. Basit cerrahi maskeler belli partikülleri tutabilir, ancak risk altındaki kişilerin 3M maskelerini tercih etmeleri daha etkili olabilir. Bu günlerde göğüs hastalıkları veya acillerde solunum semptomları olan hastaların sayısında artış görülmektedir. Alerji, astım veya KOAH gibi rahatsızlığı olan kişilerde solunum semptomları daha belirgin hale gelebilir. Öksürük, hırıltı, gece solunum şikayetleri, bir miktar ateş, nefes darlığı gibi belirtilerle acillere başvuran hastaların bu durumun nedenini anlamaları önemlidir. Kum fırtınasının solunum semptomlarını kötüleştirebileceği unutulmamalıdır” dedi.

“Ciltte kuruluk hissi yaygın”

Meteoroloji’yi takip etmek konusunda vatandaşlara temkinli olma çağrısında bulunan Kansu, “Hava durumunu takip etmekte fayda var, uzmanlardan bilgi alarak hareket etmeliyiz. Bu hafta boyunca etkisini sürdüreceği tahmin edilen durumlar var. Boğazda gıcık hissi yaşayanlar sadece risk altındaki gruplar değil, genel olarak herkes bu durumu hissediyor. Ciltte kuruluk hissi de yaygın. Dışarıda geçirilen süreyi azaltmak, pencereleri kapatmak, maske takmak, eve geldikten sonra duş almak ve kıyafetleri değiştirmek önemli. Ayrıca bol su içmek de önemli çünkü bu partiküller solunum yollarının yanı sıra çevreye de yayılıyor. Sebze ve meyveleri yıkamayı unutmamak önemlidir” açıklamalarına yer verdi.

Yorumlar (0)