Greta Thunberg San Francisco'yu izliyor

Yakında San Francisco'da 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in devasa bir portresi olacak, böylece Greta tüm şehri izleyebilecek.

ÖZEL HABER 09.11.2019, 10:57 10.11.2019, 00:11
Greta Thunberg San Francisco'yu izliyor

San Francisco yenilenebilir enerji, ulaşım, hava kalitesi, yeşil binalar, kamusal alanlar ve geri dönüşüm konularında ABD'nin ve dünyanın en çevreci şehirlerinden biri. ABD'nin en batısında yer alan California eyaletindeki bu şehir çevre bilinciyle de gurur duyuyor. San Francisco, yakında şehir sakinlerine gezegene saygı duymalarını hatırlatan çevre aktivisti Greta Thunberg'in devasa bir portresine sahip olacak.

ABD'de birçok insan tarafından tanınan Arjantinli Andres Iglesias yaptığı çalışmaları "Cobre" takma adıyla imzalıyor. Ünlü isim Robin Williams'ın da bir duvar resmini çizen Cobre, şimdi başka bir ünlü isim için sanatını icra ediyor. Iglesias, San Francisco'nun merkezî noktalarından Union Square'de Greta Thunberg için bir portre çiziyor. Çizilen portrenin gelecek haftaya kadar tamamlanması bekleniyor.

Cobre, Thunberg'e duyduğu hayranlığı dile getirerek, “iklim değişikliği gerçek, bu kız Greta harika ve ne yaptığını biliyor. Umarım bu portreyle insanlar dünyaya saygı göstermek zorunda olduğumuzu anlayacaktır.” ifadelerini kullanıyor.

Kâr amacı gütmeyen bir çevre örgütü olan One Atmosphere'in, Robin Williams'ın yapıldığı duvarın yıkılması kararının ardından, Cobre'nin sonraki projesi için bina aradığı sırada Cobre'ye ulaştığı, tüm boyayı sağlayarak Thunberg için bir proje yapmasını istediği söyleniyor. 

Bu dev duvar portresi, Thunberg'in sokaklarda ölümsüzleştirilmeyeceği ilk proje değil. Bu yılın başlarında, İngiliz sprey sanatçısı Jody Thomas, Bristol'deki tarihî Tütün Fabrikası'nın yüzüne Thunberg'in 15 metrelik bir resmini çizmişti.

Jody Thomas, Thunberg için “Çok ilgi çekici, çok çağdaş ve gezegendeki hepimizi etkileyen çok, çok önemli bir konuda açıkça liderlik ediyor” ifadelerini kullanarak Thunberg'e olan hayranlığını dile getirmişti.

16 yaşındayken Thunberg, Nobel barış ödülü adayı, gelecek nesiller için gezegeni iyileştirme hareketinin lideri, Donald Trump ile Vladimir Putin'e alay konusu ve genç insanların önderi konumuna geldi.

Eylül ayında Thunberg, hükûmetlerin iklim kriziyle ilgili kayıtsızlığını protesto etmek için düzenlenen geniş çaplı ve koordineli bir eylemin yüzü hâline geldi. 185 ülkeyi kapsayan gösterilerin, tarihin en büyük çevresel protestolardan biri olduğu tahmin ediliyor.

Greta'nın Birleşmiş Milletler'deki, “Boş sözlerinizle hayallerimi ve çocukluğumu çaldınız. Ve yine de şanslı olanlardan biriyim. İnsanlar acı çekiyor. İnsanlar ölüyor. Tüm ekosistemler çöküyor. Bir kitlesel yok oluşun başlangıcındayız ve tüm konuşabileceğiniz para ve sonsuz ekonomik büyüme masalları. Bu ne cüret?” sözleri hemen herkes tarafından biliniyor.

Greta, “Mesajım şu, sizi izliyor olacağız” demişti.

Şimdi de San Francisco'yu izliyor olacak.

Habernediyor.com / Turgut Başer 

Yorumlar (0)