YSK Başkanı Yener’den seçim açıklaması: Tüm önlemler alındı

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere ilişkin yaptığı açıklamada tüm hazırlıkların tamamlandığını ve her türlü güvenlik tedbirlerinin alındığını duyurdu.

GÜNDEM 12.05.2023, 13:01 Şeyda Gül
YSK Başkanı Yener’den seçim açıklaması: Tüm önlemler alındı

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, seçime 2 gün kala önemli açıklamalarda bulundu. AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Yener, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nin Türk demokrasi tarihi adına önemli bir aşama olduğunu söyledi. 14 Mayıs seçiminin, seçime katılma yeterliğine sahip siyasi partilerin en fazla katılım sağladığı seçim olduğunu ifade eden Yener, tarihi bir seçim olacağını belirtti. YSK'nın seçimi ve oy verme gününe ilişkin hazırlıklarının tamamladığını dile getiren Yener, seçim takvimi uyarınca iş ve işlemlerinin normal seyrinde devam ettiğini açıkladı.

Görme engelliler için özel şablonlar hazırlandı

Seçim günü enerji kesintisi ve siber saldırı gibi teknolojik altyapıya ilişkin tüm tedbirlerin alındığını vurgulayan Yener, gerekli deneme ve testlerinin yapıldığını söyledi.  Şu an itibariyle YSK, il ve ilçe seçim kurullarında seçimlerin sağlıklı ve güvenli bir ortamda yapılması için tüm önlemlerin alındığını ifade eden Yener, oy pusulalarından dağıtımından tamamlandığını dile getirdi. Bu seçimde ilk kez görme engelli seçmenlerin de oy kullanacağını belirten Yener, görme engelli seçmenlerin kendi başlarına oy kullanmalarını sağlayacak şablonların hazır olduğunu duyurdu.

Tüm sandık sonuç tutanakları, partilerin sandıktaki görevlilerine veriliyor

Seçimin temel belgesinin sandık sonuç tutanağı olduğunu vurgulayan Yener, siyasi parti üyelerinin de aralarında bulunduğu sandık kurulu üyelerinin tutanakları ıslak imza altına aldığını söyledi. Seçimde yarışan siyasi partilerin tüm sandık kurullarında da yer aldığını ifade eden Yener, tüm sandık sonuç tutanaklarının, siyasi partilerin sandıkta görevli üyelerine de verildiğini söyledi. Bu tutanakların resmi formatında taranıp sisteme girildiğini ifade eden Yener, aynı zamanda siyasi partilerin genel merkezleri ile de paylaşıldığının altını çizdi.

Seçimle ilgili kanunlarda seçim sonuçlarına itiraz ve şikayet mercilerinin belirlendiğini ifade eden Yener, tüm mekanizmaların seçim boyunca işlemekte ve seçimlerin güvenli şekilde sonuçlandırılmasına sağladığını belirtti.

Deprem bölgeleri seçime hazır

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen illerin de seçime hazır olduğunu açıklayan YSK Başkanı Yener, büyük incelemeler neticesinde bölgenin saçımı hazırlandığını vurguladı. Depremde zarar gören okulların hemen yanında bahçesinde konteyner alanlar oluşturulduğunu ifade eden Yener, seçmenlerinin bu alanlarda güvenli şekilde oylarını kullanabilmesi için tüm tedbirlerin alınmış durumda oldu duyurdu.

Deprem nedeniyle başka şehirlere giden depremzedelerin göç ettikleri yerlerde oylarını kullanabilmesi için bulundukları yerlere adres kayıtlarını yaptırmaları konusunda gerekli kolaylıkların sağlandığını ifade eden Yener, tüm seçmenlerin oylarına rahat kullanabileceği bir ortam oluşturulduğunu söyledi.

“Şu an, deprem bölgesinde, yaklaşık 8 milyon 900 bin civarında seçmenimizin kaydı bulunmaktadır” ifadelerini kullanan Yener, her şeyin hazır olduğunu ve tüm tedbirlerin alındığını bir kez daha vurguladı.

Yurt dışındaki oylara 5 kilitli koruma

Yurt dışında 73 ülkede kurulan temsilciliklerde oy verme işleminin 9 Mayıs tarihinde sona erdiğini hatırlatan Yener, gümrüklerde oy verme işleminin ise 14 Mayıs saat 17.00'ye kadar devam edeceğini söyledi. Yurt dışında kullanılan oyların güvenli bir şekilde ülkemize getirildiğini söyleyen Yener, oyların ATO Congresium'a taşındığını aktardı. Oyların burada, bir anahtarı Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanı'nda, diğer anahtarları da siyasi parti temsilcilerinde Bulunduğuna aktaran Yener, oyların toplamda 5 kilit altına alındığını söyledi. 

ATO Congresium'a civarında da emniyet güçlerinin gerekli önlemleri aldığını ifade eden Yener, oyların 14 Mayıs günü 17'de diğer tüm oylarla birlikte açılacağını belirtti.

Seçmene sandığa gidin çağrısı

14 Mayıs'ın bir demokrasi şenliği olduğunu söyleyen Yener, oy verme hakkına sahip tüm vatandaşların güvenli şekilde sağında gitmelerini ve oy kullanmaları önerisinde bulundu. Seçmenlerin oy kullanmaya giderken yanında mutlaka Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı Nüfus cüzdanının bulunması gerektiğini ifade eden Yener, pasaport veya kimlik kartı olarak kabul edilecek belgelerini ve varsa seçmen bilgi kayıtlarını da yanlarına almalarına tavsiye etti. Seçmenlerinin o verme kabinlerine girerken YSK'nın belirlediği ilkeler çerçevesinde hareket etmelerini öneren Yener, seçimin kesin olmayan sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim günü açıklanacağına duyurdu.

Yorumlar (0)